Bavaroise sau bavarian cream e ceea ce străbunicile cu ștaif de odinioară pregăteau la desert. Mă rog, cel mai probabil bucătăresele lor. Era parfumul acela de bunăstare, dar nu de epatare becaliană, de mese îmbelșugate, dar de măsură și bun-simț.
Iar paternitatea acestui desert îi apartine nimeni altuia decât lui Marie-Antoine Carême, probabil cel mai mare patiser al Franței.
Bavaroise e un desert rece, bazat pe un amestec de lapte și zahăr, întărit cu gelatină.
Eu am divagat puțin, m-am jucat cu ingredientele și am ajuns la niște combinații de care nu are cum să-mi fie rușine: mascarpone, vanilie, frișcă și portocală confiată, apoi ciocolată, frișcă, cireșe amare. Carême n-ar fi spus nu, gândesc :).
Pentru primul strat, am combinat următoarele: 200 de grame de mascarpone, 200 de grame de frișcă de casă vanilată, 100 de grame de cremă fină de brânză (vă recomand de tip Făgăraș, fină, nesărată), 150 de grame de zahăr, semințe de vanilie, un plic de gelatină dizolvat în puțină apă rece. Am adăugat în compoziție bucățele mici de portocală confiată.
Pentru stratul al doilea am combinat 150 de grame de mascarpone, 100 de grame de ciocolată topită și răcită, 200 de grame de frișcă, 100 de grame de zahăr, 1-2 linguri de coniac, un plic de gelatină dizolvat în puțină apă rece. Apoi am pus cireșe dintr-o dulceață de cireșe amare (puteți înlocui cu alte fructe).
Am pus apoi un strat alb, peste care am turnat unul de ciocolată, în mai multe forme individuale. Dar puteți folosi o formă mare. Compoziția se va întări, o puteți tăia ca pe un tort. O ornați cu fructe de pădure, frișcă, ganache de ciocolată etc.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.