Banane în sos caramelizat de zahăr brun și smântână
Farfuridi / De Farfuridi, 18.02.2014

De obicei sunt nu sunt un mare fan al dulciurilor cu fructe. Pentru că ORICE cu ciocolată pe lumea asta îți oferă o nouă perspectivă asupra vieții. Asta nu înseamnă că nu fac sau nu mănânc deserturi cu fructe. Iar când e vorba de banane, mai ales unele în sos caramelizat cu zahăr brun și smântână, vorbim deja de altă viață.

Bananele s-au numărat tot timpul printre fructele mele preferate. Acum sunt literalmente pe toate drumurile, dar îmi amintesc că, în timpul comunismului, stătea bunica și jumătate de zi la coadă pentru un kilogram (s-ajungă la toată lumea) de banane verzi. Chiar verzi. Pe care le țineam o săptămână învelite în ziare, ca să se coacă.

V-am spus această poveste deoarece pentru acest desert aveți nevoie de niște banane mai puțin coapte. Nu chiar verzi-verzi, ci doar verzui și mai tari.

Curățați două banane de coajă, le tăiați longitudinal, în jumătate și le puneți într-o tigaie nonaderentă, cu puțin unt (20 de grame). Presărați peste ele două linguri de zahăr brun și le prăjiți câte două minute pe fiecare parte, până sunt rumenite. Adăugați apoi puțin coniac/whiskey și flambați bananele, apoi 100 de ml de smântână dulce, lichidă.

Fierbeți totul la foc mic încă 2-3 minute, până se îngroașă sosul. Le mâncați calde, cu puțină smântână fermentată, al cărei gust puțin acid care va contrasta plăcut cu dulceața sosului.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro