Știați că în Turcia se mănâncă supă la micul dejun? Mai ales supa de linte. Până la urmă, o alternativă mult mai sănătoasă decât cine știe ce cereale procesate și pline de zahăr, care nu mai au chiar nimic hrănitor în ele.
Un weekend petrecut recent în Turcia mi-a reamintit de obiceiul acesta al lor și, cum nu te saturi doar dintr-o supă de linte, e cazul să faci și acasă :).
Aveți nevoie de 300 de grame de linte roșie, pe care o puneți la fiert cu 2-3 litri de apă. Lintea roșie fierbe repede, așa că e bine să puneți și celelalte legume de la început: una-două cepe, un morcov, un ardei gras, un ardei iute (e foarte bună picantă), o rădăcină de păstârnac. Cum spuneam, lintea roșie fierbe repede, așa că într-o oră ar trebui să fie gata. La final condimentați cu sare, puneți și 50 de ml de ulei de măsline și pasați totul în blender.
Evident, există și varianta upgradată, adică puteți adăuga în supa puțin lapte gras sau 100 de grame de smântână. Eu o prefer totuși așa, pentru că nu vreau să influențez gustul autentic de linte.
Turcii îi presară puțin sumac (un condiment pudră, cu un gust acrișor) atunci când o mănâncă și îi pun și lămâie. Mie îmi place cu lipie rumenită în cuptor (tăiați lipia bucățele și o puneți într-o tavă, la cuptor, până devine crocantă).
Ar fi bine să o consumați cât mai repede (în cel mult două zile), pentru că există riscul să fermenteze. Un pont: o puteți păstra la congelator, în casolete ermetice.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.