Medicamentele din frigider. Supa cu găluște nu se cumpără de la farmacie
Farfuridi / De Farfuridi, 18.10.2013

Chiar și cea mai teribilă răceală are un antidot. Și nu mă refer la pilule, bulinuțe și siropuri, ci la remedii disponibile în orice bucătărie. Ceaiuri aromate, supe fierbinți, băuturi calde. Arome și vitamine din fructe și legume. E la îndemâna oricui și e mult mai sănătos.

Hidratarea e vitală într-o răceală. Cunosc un doctor care își tratează copiii răciți cu câțiva litri de lichid pe zi. Atât. Nici măcar un paracetamol. Și cum am și eu o „victimă“ acasă, am scos „artileria“ din frigider: cătină, miere, lămâie, fructe, legume, ceaiuri. Și-o găină de țară pentru supă. Că dacă i-aș fi făcut-o cu una din supermarket, deja treceam pe antibiotice :).

Așa că supa din găină de țară, cu legume și găluște, a fost „tratamentul“ perfect. Evident, să faci o supă e printre cele mai ușoare lucruri din lume. Porționezi găina, o pui la fiert, îi culegi apoi spuma și o lași în oală, la foc mic, alături de legume (morcov, ceapă, țelină, ardei, păstârnac), până ce carnea se desprinde de pe os.

Acum, supa e foarte bună și-așa, eu una nu aș refuza-o. Dar dacă în ea mai sunt și câteva găluște, nu-i așa că e perfectă? Ei bine, găluștele aste mi-au mâncat mie viața, atunci când le făceam o dată la câțiva ani. Ori mi se risipeau în supă, ori ieșeau tari și nefierte. Nici acum nu aș putea spune că am cantitățile ideale, dar am descoperit un truc. De ce să fac găluște mari cât polonicul, cum se fac de obicei, și nu gălușcuțe cât lingura, mult mai delicate, aspectuoase și garantat fierte și pufoase de fiecare dată?

Pentru o supă de patru persoane, aveți nevoie de un ou. Bateți albușul spumă, cu puțină sare. Adăugați gălbenușurile, o linguriță de ulei și amestecați. Puneți apoi 3 linguri de griș. Însă nu puneți imediat gălușcuțele în supă, ci după 3-4 minute. Lăsați ouăle să absoarbă grișul, să-l expandeze ușor. Trebuie să aveți o compoziție nu foarte tare (dacă e nevoie mai puneți puțin griș), pe care o puneți în supă cu o linguriță mică. De fapt, ar trebui să puneți gălușcuțe cât jumate de linguriță. După cum vă spuneam, facem gălușcuțe, nu găluște. Le fierbeți până plutesc și pot fi „tăiate“ cu lingura. Într-un bol puneți apoi toate minunățiile din supă - carne, legume, găluște - și nu vă mai opriți până nu trece răceala :)

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro