În copilăria mea (o parte din ea petrecută în comunism), ciupercile se găseau doar în piață. Iar pe vremea aceea în piață erau doar țărani. Oameni de la munte, știau să deosebească soiurile bune de cele otrăvitoare, așa că nimeni nu avea mari temeri atunci când cumpăra ciuperci, chiar dacă ciupercile nu aveau nu știu câte certificate de calitate.
Ciupercile nu erau deloc albe, curate, perfecte, egale, așezate în casolete, ci pline de noroi, mai mici, mai mari, mai strâmbe și-mi amintesc cum mama se chinuia și câte o oră să le curețe. Dar gustul lor era inegalabil. L-am regăsit după ani și ani, când am mâncat niște zbârciogi primiți de la cineva. Din păcate, zbârciogii se găsesc greu, cresc în anumite păduri și în anumite perioade ale anului. Dar o alternativă ar fi hribii, care au și ei o aromă puternică și-un gust de ciupercă adevărată, deși prețurile sunt destul de mari, poate chiar prohibitive pentru unii cumpărători (în jur de 25 de lei o casoletă de 500 de grame, în supermarketuri).
Dar pentru ceea ce vă propun eu azi, adică o supă cremă de ciuperci, puteți folosi, în ultimă instanță, și ciuperci champignon.
Pentru 6 persoane, tăiați și căliți în puțin ulei de măsline o ceapă mare. Doar 3-4 minute. Apoi adăugați doi cartofi medii tăiați cuburi sau un dovlecel mediu tăiat cuburi (ambele au un gust neutru, dar au rolul de a da consistență cremei – eu am folosit dovlecel). Le căliți încă 2-3 minute, adăugați un litru de apă și lăsați supa să fiarbă 20 de minte. Puneți apoi jumătate de kilogram de ciuperci tăiate felii, condimentați cu sare și le lăsați și pe ele să fiarbă 15 minute. Luați vasul de pe foc și mixați conținutul într-un blender. Adăugați 150 de ml de smântână lichidă, piper (alb, aș spun eu) măcinat și mult pătrunjel tocat. Pătrunjelul și ciupercile sunt o combinație extraordinară.
Evident, o supă-cremă e neterminată dacă nu are crutoane. Așa că tăiați câteva felii de pâine, le frecați cu un cățel de usturoi, le stropiți cu ulei de măsline și le puneți în cuptor până se rumenesc. La final, puneți în cremă încă puțin ulei de măsline și pătrunjel verde.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.