Dacă ați fost cuminți în anul care-a trecut, trebuie să vă fi săturat până acum de dulciurile pe care vi le-a lăsat Moș Nicolae în ghetuțe. Și cum eu nu vreau să-i continui misiunea – nu pentru că n-aș fi darnică, ci pentru că nu sunt moș... nici babă – o să v-aduc, măcar virtual, un chowder fierbinte cu pui, porumb și brânză.
Chowderul e o mâncare fără fasoane, cinstită cât să învingă o zi de iarnă, sățioasă cât să vă dea energie pentru întreaga zi. Se bulucesc multe în oală și nici nu încape vorba de ifose de domnișoară la dietă. Dar e atââât de bună.
Aveți nevoie de un piept mare de pui, dezosat (500 de grame), pe care îl tăiați cuburi de 2-3 centimetri. Îl puneți într-o oală cu puțin ulei de măsline, adăugați și două cepe medii, tocate, o jumătate de rădăcină de țelină tocată cubulețe și sotați totul timp de cinci minute. Puneți apoi un ardei gras, verde, tocat, un litru de apă (supă de pui sau de legume), jumătate de litru de lapte gras și lăsați totul să clocotească. După zece minute adăugați o conservă de porumb (400 de grame) sau aceeași cantitate de porumb congelat, condimentați cu sare și piper și mai fierbeți chowderul 10 minute. La final, dizolvați 3 lingurițe de amidon în puțină apă rece și-l adăugați în oală, iar supa va căpăta și mai multă consistență. Fierbeți încă cinci minute și când închideți aragazul adăugați 200 de grame de smântână fermentată, pătrunjel verde tocat și frunze de țelină tocate.
Și ce-ar fi chowderul fără o inimă de brânză rasă (cașcaval, cheddar, emmentaler, gouda, comté), care se va topi în fierbințeala din castron?
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.