Alergătura de primăvară
Farfuridi / De Farfuridi, 27.03.2012

Cum știi că a venit primăvara? Alergi prin piață după țigăncile cu urzici/pătrunjel/ștevie/lalele și ele fug de jandarmi. Într-un final, le ajungi din urmă și neociați, ascunse după o mașină, pe tortuar :).

Ca asta mi s-a întâmplat și mie azi, când voiam neapărat să cumpăr ștevie pentru prima ciorbă de ștevie de anul ăsta. Și am reușit. Chiar dacă ascunsă după o dubă :). După iarna asta atât de lungă, ștevia (una dintre funzele mele preferate) abia se-arată. E tânără și fragedă, minunată de preparat în multe feluri. Dar azi (adică ieri) am vrut ciorbă. Acrită cu borș și aromată cu mult leuștean. Borș de la soacră-mea. L-am descoperit în balcon, la vreo trei luni după ce-l rpimisem. Era perfect. Oare soacră-mea e o vrăjitoare a borșului? Oare soacră-mea e o vrăjitoare? Sper că Sorin nu citește asta! :)

Aveți nevoie de 2 cepe, un praz, un morcov mare, un păstârnac și niște țelină. Le tocați brunoaise și le căliți în ulei de măsline. Sau ulei vegetal. Vreo 3-4 minute. Apoi le puneți la fiert, într-o oală cu 2 litri de apă clocotită. După 20 de minute, adăugați 2 cartofi medii, tăiați cubulețe. Între timp, puneți cam 750 de ml de borș la fiert și îl lăsați să clocotească vreo 5 minute. După ce ați pus cartofii în ciorbă, cam la vreo 10 minute, adăugați 3-4 legături de ștevie, curățată de codițe, și tocată grosier. Peste alte 2 minute puneți borșul și verdeața tocată: codițe de ceapă, pătrunjel, leuștean. Asezonați cu sare și o jumătate de linguriță de zahăr, care va contrabalansa aciditatea borșului. Asta e tot.

Pentru mine, ciorba asta e ideală rece, cu ceapă verde și ardei iute, verde. Dar dacă nu mai puteți aștepta e foarte bună și caldă.

E primăvară, oameni buni, uitați de supermarketuri, mergeți în piețe!

PS Pâinea din fundal e pâine de casă.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro