De când încep verdețurile și până toamna târziu, rar mai calc în supermarketuri. E sezonul în care „abuzez“ de fructe și legume. În plus, prețurile sunt doar o treime, poate chiar un sfert, din cele de astă iarnă. Astăzi o să vă povestesc despre una dintre cele mai banale salate, căreia i-am dat o tușă asiatică. Nu numai ei, căci ea e doar acompaniamentul unui sandviș cu pui în stil thailandez.
Salata verde, cu ceapă verde și castraveți este una dintre cele mai fresh și răcoritoare salate. Nu-i trebuie decât o vinegretă din ulei de măsline, oțet și sare. Dar dacă adăugați un praf de zahăr, câteva felii de ardei iute și câteva (literalmente câteva, 3-4) picături de ulei de susan, salata se transformă complet.
La fel și banalul piept de pui, asezonat cu câteva condimente. Aveți nevoie de un piept de pui fără os și fără piele (400-500 de grame), pe care îl tăiați în fâșii lungi și subțiri. Faceți apoi o marinadă din 150 de ml de lapte de cocos, sucul unui lime, puțin ghimbir tocat, 2 fire de usturoi verde tocat, o tulpină de lemongrass tocată, ardei iute tocat, sare, piper, un praf de chimiom (cumin). Îl lăsați la frigider aproximativ două ore, apoi îl prăjiți în foarte puțin ulei de cocos sau ulei de măsline. Pentru că e tăiat în fâșii subțiri, pieptul va fi gata foarte repede.
Când e ușor rumenit, îl scoateți pe o farfurie și-l lăsați să se răcească un pic. Mai aveți nevoie de o ciabatta, o baghetă sau o chiflă, pe care o tăiați în jumătate, puneți câteva frunze proaspete de salată verde, iar apoi un strat generos de piept de pui. Acoperiți cu cealaltă jumătate de ciabatta, apoi puneți peste sandviș un tocător și o greutate (o sticlă cu apă, de exemplu) și-l lăsați la presat, ca să capete o formă, câteva minute.
Apoi îl tăiați și-l mâncați cu răcoritoarea salată de castraveți. E un prânz sau o cină lejeră și sățioasă sau chiar o gustare consistentă dacă aveți musafiri.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.