Plăcinta cu tupeu vs gogoașa înfuriată
Farfuridi / De Farfuridi, 20.01.2012

Am citit de curând, intr-un ziar britanic (nu mai știu care, că zău aș cita sursa) că în trendurile culinare ale lui 2012 intră murăturile, gogoșile și chiftelele, printre altele. Pe lângă faptul că la români mâncărurile astea sunt ceva nelipsit pe masă în fiecare an, dacă nu cumva în fiecare lună, eu mă încăpățânez să fiu de „modă veche“ și să mă ghidez după trendul culinar al lui 2011, in viziunea celor de la „The Independent“: plăcinta. Nu că plăcinta ar fi vreo necunoscută pentru români.

Numai că, după ce epuizăm variantele de care a auzit orice țânc - cu brânză sărată sau dulce, mere și dovleac – constat că stăm cam prost la capitolul creativitate. Ce-i drept, în unele regiuni mai sunt cunoscute și gătite alte plăcinte (gen vărzări), dar, per ansamblu, știm una și bună. Mă rog, câteva. Și bune, recunosc, don’t kill the messenger :).

Așa că azi am o altă idee/sugestie de cină rapidă, că deh, viață de corporație. Dar cum îmi dau demisia promit că vă scriu ceva luung cât o zi de post, însă mult mai apetisant :).
Ca să fiu în ton cu ultimele postări, plăcinta asta conține legume și brânză și foarte puțină carne (piept de pui), la care puteți renunța fără probleme. Aveți nevoie de aluat de foietaj, din care tăiați pătrate cu latura de 10-12 centimetri. În mijlocul unui pătrat eu am pus dovleac tăiat cubulețe, morcov, praz, cașcaval de capră și piept de pui. Am picurat puțin ulei de măsline, sare și piper roșu, am uns marginile foii cu ou și am acoperit - cu o altă foaie de aluat. Am presat bine marginile, am uns plăcinta cu ou, am crestat-o și am băgat-o în cuptorul bine încins, unde am lăsat-o 20-30 de minute, la foc mediu.


Bineînțeles, puteți pune în ea orice combinație de legume, brânzeturi sau carne. E minunată vara, cu dovlecei, roșii zemoase, mozzarella și măsline kalamata.
Dar până la vară, puteți face o mulțime de alte variante: cu ton, porum și măsline negre, cu ciuperci, cheddar, ardei gras și pui, cu sparanghel, cremă de brânză și somon și multe, multe altele. Doar îndrăzniți!

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro