Cred că puțini sunt cei care, după Crăciun și Anul Nou, nu se confruntă cu o problemă: prea multă mâncare. Eu una trec prin asta în fiecare an în care sunt acasă. Și nu pentru că gătesc chiar atât de mult, ci pentru că gătesc diversificat. Și pentru că, cei care vin în diverse vizite, nu se pot abține.
„Să-ți aducă mama niște sarmale? Nu, mamă, am făcut și noi!“. Zbang, apare o oală cu sarmale! „Să vă dau niște prăjitură? Nu mamă-socră. Las' că vă aduc când trec pe acolo!“
„Raluca, știu că ai făcut salată de boeuf de Crăciun, de Revelion aduc eu. Și somon fumee. Dar am luat și eu somon fumee.“ Zbang, trei folii cu somon fumee. Și uite-așa m-am trezit și anul ăsta cu frigiderul și „beciul“ plin.
Ei, acum intervine problema mea cea mare. Unele brânzeturi cu mucegai sau piftii mai rezistă ele cât să nu mai gătesc eu câteva zile, dar alte mâncăruri sunt perisabile. Iar eu chiar nu pot arunca mâncare când mă gândesc la sărăcia din alte colțuri de lume. Așa că, nimic nu se pierde ci, după caz, se donează sau se transformă. Despre prima parte sunt convinsă că știți și voi, oameni buni, cum se face, așa că o să vă vorbesc despre transformări.
Ce rămâne, cu siguranță, după masa de Revelion, e friptura, de porc sau de curcan, în cele mai multe cazuri. Ideală pentru transformări, mai ales în sandvișuri. Unul dintre preferatele mele este cel cu piept de curcan, cașcaval și murături, în chiflă de graham, încălzit în aparatul de făcut sandvișuri. Însă pieptul de curcan poate fi mâncat și rece, într-un sandviș cu baghetă, maioneză, muștar cu boabe, sos Tabasco și salată verde.
Friptura de porc poate intra și ea în diverse combinații de sandvișuri, sau poate primi cu bucurie un sos cald, de ciuperci și perfectă lângă un piure. E o cină perfectă tăiată felii mai grosuțe, scăldată într-un sos de roșii, acoperită cu cașcaval și gratinată la cuptor. Dacă aveți friptură de vită, roastbeef, e perfectă rece, tăiată în feliuțe foarte subțiri, într-un sandviș cu pâine de secară și felii de roșii.
Aici sunt doar câteva idei și, așa cum v-am mai spus, numai imaginația voastră vă poate pune limite.
Şi nu uitaţi: mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!