Când banalul devine senzațional
Farfuridi / De Farfuridi, 09.03.2012

Că românii prefară cartofii prăjiți ca ganitură la orice - știu eu vreo câțiva care i-ar mânca și cu ciorbă – nu e un lucru nou. Că mulți dintre ei și multe restaurante prepară cea mai rea variantă, adică bețișoarele alea fragile, congelate în pungi, care se transformă în niște bețișoare îmbibate cu ulei, iarăși nu cred că surprinde pe mulți.

Așa că azi vă propun o alternativă, mai ales celor pentru care nu s-au inventat încă ciupercile, brocoli sau salatele. Este vorba de cartofi copți la cuptor, cu rozmarin, în untură de rață. OK, după cele cinci minute de înjurături, citiți mai departe :). Știu că nu e vreo mare rețetă, vreo mare scofală, dar v-am spus de multe ori, nici n-am pretenția să dau cuiva lecții atâta timp cât eu însămi mai am multe de învățat.

Sunt doar sugestii, iar uneori un mic detaliu duce la un rezultat final spectaculos. Așa că, în loc de cartofi prăjiți, cartofi natur sau banalii cartofii la cuptor, încercați-i pe aceștia. Au o crustă rumenă și crocantă, sunt moi, pufoși, cremoși în interior, sunt aromați subtil cu rozmarin și au un gust divin de la untura de rață. Iar dacă vă faceți griji pentru colesterol, să știți că nu e o cantitate atât de mare de untură și nici nu cred că veți mânca acest fel în fiecare zi. Deși s-ar putea să vreți asta :).

Aveți nevoie de un kilogram de cartofi albi, pe care îi curățați și îi tăiați în cuburi destul de mari, cam cum vedeți în poză. Îi puneți în apă cu puțină sare și îi lăsați să clocotească 5-7 minute. Îi scurgeți, îi puneți într-un vas uns cu untură de rață (untura de rață se găsește în hipermarketuri sau o puteți prepara chiar voi acasă, dacă topiți grăsimea de rață). Puneți și peste ei puțină untură de rață, presărați sare grunjoasă de mare, rozmarin, de preferat proaspăt, dar eu nu aveam atunci, așa că am folosit uscat, și puneți vasul în cuptorul bine încins. Lăsați cartofii acolo timp de 10 minute la foc foarte mare (220 de grade), ca sa prindă crustă, apoi reduceți temperatura la 180 de grade și îi lăsați încă 20 de minute, până se rumenesc. Și știți ce? Nu-i subestimați lăsându-i doar la rangul de garnitură, pentru că acest fel poate constitui așa, "solitar", o cină incredibilă.

Şi nu uitaţi că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!

  • Farfuridi, sâmbătă, 10.03.2012 10:21

    Oooo, da, asta e buna pentru serile alea crunte de iarna. :) Dar cum vine primavara si ies ierburile, cartofii astia sunt extraordinari asa, aromatizati cu multe, cum spui tu.

  • radu, sâmbătă, 10.03.2012 04:31

    Reţetă simplă şi deosebit de gustoasă pe care eu o fac cu untură de porc neprocesată. În paralel frig în tigaia de teflon cam 200 gr. slănină afumată bucăţele mici, iar după ce se rumenesc şi capătă o nuanţă aurie le răspândesc printre cartofi. Nu ezitaţi să aruncaţi şi câteva firicele de tarhon şi câteva seminţe de chimen. Cu cât mâncarea este mai aromată cu atât este mai săţioasă

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro