Pâine de porumb (cornbread)
Farfuridi / De Farfuridi, 12.08.2014

Așa cum au ardelenii mălaiul lor dulce (un soi de prăjitură coaptă din mălai), au și americanii cornbread (pâine de porumb). Cornbread nu e chiar o pâine, ci un soi de turtă, astăzi într-o variantă mai elaborată, fie ea dulce sau sărată. De nenumărate ori am dat, pe internet, peste mâncarea asta a lor de suflet, pe care o au pe mese de sute de ani.

Numai că de fiecare dată găseam versiuni făcute cu mălai. Până când într-o zi, porumbii aștia proaspeți și zemoși de pe tarabe mi-au dat ideea: voi face o variantă fresh.

Așa că am cumpărat patru porumbi mari, cu boabe lăptoase. I-am curățat de pănuși (frunze) și de mătase), apoi am tăiat boabele de pe știuleți cu un cuțit. Le-am pus în blender, împreună cu trei gălbenușuri, 200 de ml de lapte și 200 de ml de smântână lichidă grasă (30%grăsime).

Am mixat totul până când am obținut un lichid gros, cu o consistență cremoasă. Am adăugat 100 de grame de amidon de porumb și 150 de grame de făină albă, dar și jumătate de linguriță de sare, o linguriță de zahăr și un plic de praf de copt.

Separat am mixat cele trei albușuri spumă și le-am adăugat în compoziție la final.

Apoi, am uns o foaie de hârtie de copt cu unt (din belșug), am pus-o într-o tavă cu pereții înalți și am introdus compoziția în cuptorul încins, timp de 45 de minute, la foc mic-mediu (160-185 de grade). Dar o puteți încerca folosind metoda clasică: o scobitoare.

Prăjitura asta de porumb trebuie să se răcească înainte să o tăiați. E un aperitiv sățios sau chiar un fel de garnitură la o mâncare cu sos.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro