Vinete grecești
Farfuridi / De Farfuridi, 10.09.2013

Cum vă spuneam data trecută, e anotimpul zacuștilor și-al murăturilor și-al culorilor din piață. Iar printre toate pregătirile pentru iarna ce va să vie, de ce nu am „trișa“ puțin cu o salată de vinete mediteraneană, așa cum numai grecii știu să facă?

Încă sunt vinete din belșug în piețe, „învinețite“ de ultimele raze fierbinți ale soarelui. Iar și mai multă dogoare le-ar coace și le-ar îndulci pentru conservele de toamnă sau pentru salata asta cu gust de vară grecească. Vânăta este una dintre legumele preferate ale grecilor. La fel și uleiul de măsline și brânza feta. Niciunul dintre acestea nu lipsește din dieta lor, așa că de ce să nu le regăsim pe toate într-o singură salată?

Oricât de ciudat ar părea, combinația e „ucigătoare“. Așadar, coaceți 2-3 vinete mari. Pe un grătar, pe jar sau chiar pe flacăra de la aragaz. Mirosul acela ușor afumat care se va impregna în pulpa vinetelor dă toată savoarea.

Le curățați apoi, le lăsați să se scurgă câteva ceasuri și le tocați. Așa, ca pentru orice salată de vinete care se face în orice bucătărie românească. De-aici încolo lucrurile se schimbă. Și începe totul cu minunatul ulei de măsline grecesc, verde și picant, turnat din belșug peste vinete, în timp ce amestecați cu o lingură de lemn. Până ce salata devine onctuoasă și cremoasă. Adăugați numai puțină sare, căci va urma brînza feta tocată mărunt, cam 100 de grame. Apoi o ploaie de ceapă tocată fin și una de pătrunjel verde. Și un cățel de usturoi pisat, ca să mergeți până la capăt. Iar până la capătul capătului ar mai fi loc de-o roșie zemoasă, tăiată în felii, o mână de măsline Kalamata și-o felie de pâine de casă.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro