Dovleceii sunt unele dintre legumele mele preferate, alături de roșii. Sunt gustoși, puțin (spre deloc) calorici, versatili. Pot fi folosiți în multe combinații cu alte legume, dar și cu carne sau brânzeturi, ceea ce-i face și mai „prețioși“. Astăzi îi folosim într-o tartă gratinată, cu praz și brânză.
Evident, cum mă știți, o să vă spun că nu-i mare brânză :). Nu tarta – ea e deosebită – ci prepararea ei.
Aveți nevoie de 3 dovlecei mici, tineri, pe care îi tăiați julienne. Aveți nevoie și de un praz mai mare sau doi mai mici (400 de grame) pe care îi tăiați rondele subțiri (inclusiv partea verde, frunzele), îl asezonați cu sare și îl căliți 5 minute în ulei de măsline.
Într-o tavă cu pereții un pic mai înalți puneți un strat de dovlecei (de fapt, toți dovleceii), presărați sare și piper, apoi un strat de praz.
Acum aveți nevoie doar de un liant, mai exact două ouă bătute, în care adăugați 100 de ml de lapte gras sau de smântână lichidă, două linguri de făină, sare și piper negru. Turnați acest amestec peste legume, iar deasupra puneți un strat generos de brânză. Eu am folosit o telemea proaspătă (și grasă) de oaie, dar și câteva felii dintr-o brânză franțuzească cu mucegai (rouy).
Puneți tarta la cuptor timp de jumătate de oră, la foc mediu (180 de grade), până se rumenește frumos. E foarte bună și caldă, și rece.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.