Să profităm de legumele de sezon: plăcintă cu praz și varză
Farfuridi / De Farfuridi, 01.11.2013

Din seria lucrurilor „mai bine mergi la sigur decât să-ți pară rău“, astăzi vă propun din nou o plăcintă. Umila plăcintă, mai ales în varianta sărată, nu e deloc umilă, ci foarte versatilă în opinia mea: se poate mânca și caldă, și rece, și ca antreu, dar poate substitui cu succes și o cină. Deci, ne ridicăm poalele-n brâu? :)

Nu, azi nu e vorba despre poale-n brâu, ci despre o plăcintă cu aluat fraged și pufos și o umplutură  senzațională din legume de toamnă. Într-un interviu recent, Nicolai Tand (rar mi-a fost dat să văd atât modestie la cineva din showbiz) îmi confirma un lucru de care ar trebui să țină cont toată lumea: să gătim cu legume de sezon, să profităm de ele când sunt la apogeu. Iar varza românească, cu foi dulci, subțiri și crocante, și prazul aromat, sunt peste tot acum, la prețuri foarte mici.

Aveți nevoie de două fire mai subțiri de praz, pe care le tocați felii și le căliți în puțin ulei de măsline. Tocați fin și o jumătate de varză medie și o puneți peste praz. Asezonați cu sare și piper și căliți legumele timp de 15-20 de minute, până se evaporă toată apa. Lăsați umplutura să se răcească, iar când e complet rece adăugați un ou, care va „lega“ compoziția.

Apoi, aveți nevoie de foietaj (cumpărat din comerț). Puneți umplutura de-a lungul foii, în mijloc, apoi ungeți marginile foietajului cu ou bătut. Nu rulați foaia, ci doar acoperiți compoziția cu aluatul, ca și cum ați forma un pachețel, și presați apoi marginile cu o furculiță, pentru a sigila plăcinta. Ungeți plăcinta cu ou bătut, o puneți într-o tavă cu hârtie de copt și o băgați în cuptorul încins. Va sta aici 5 minute la foc mare (200 de grade), apoi 20-25 de minute la foc mic spre mediu (150-160 de grade).

O tăiați apoi în felii de 2-3 centrimetri grosime și o mâncați caldă (eventual cu o puțină smântână fermentată, alături) sau rece.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro