Să pregătești acasă e mai ușor uneori decât să cumperi de la supermarket
Farfuridi / De Farfuridi, 23.10.2012

De câțiva ani mi-am format unul dintre cele mai bune reflexe pe care le poate avea un om în era consumerismului și-a cumpăraturilor haotice: citesc etichetele produselor și termenul de expirare.

Iar ceea ce citesc pe eticheta unor produse considerate bune sau chiar premium, mă înfioară. Bunăoară, recent mi s-a făcut poftă de pate de ficat. Așa că am luat la rând mai multe conserve, de la cele obișnuite (producție autohtonă), până la unele scumpe, de import. Ei bine, în foarte multe cazuri denumirea “pate de ficat” e un eufemism. Căci ficatul e undeva pe-acolo, e o urmă, o adiere. În rest: slănină, șorici și foarte multe E-uri. Cu toate astea, pofta e irațională, așa că nu s-a lăsat învinsă de niște etichete. Numai că nicidecum n-am ajuns la produsul de sub etichetă, ci am creat propriul produs, varianta premium făcută în casă: pate de ficat de pui cu stafide.

Și se face chiar mai repede decât dacă ați pierde timpul prin supermarketuri citind etichetele de pe cutiile de pate. 200 de grame de ficăței de pui și o ceapă medie, tocată, se călesc în 2-3 linguri de ulei de măsline, timp de 15 minute. Se lasă să se răcească, apoi se pun într-un blender cu 50 de grame de unt, 1-2 lingurite de mustar, sare și piper și se mixează până obțineți o spumă fină. Care e perfectă așa sau care poate fi condimentată și mai mult: coniac, capere, mărar tocat, praf de nucșoară, puțină smântână lichidă etc.

Eu am înmuiat niște stafide albe în coniac (timp de o oră), le-am pus apoi pe fundul uni vas acoperit cu folie alimentară de plastic, iar deasupra am aranjat spuma de ficat. Am lăsat totul la frigider până când pateul s-a întărit și a luat forma vasului. L-am scos din formă pe o farfurie ornată cu dulceață de afine, care inițial a fost decor, dar care a sfârșit alături de spuma de ficat, pe niște crackers. E nemaipomenită combinația de sărat/dulce. Efortul e mai mic decât dacă mergeți la supermarket, după cum vă spuneam. Iar gustul va genera un mic episod de narcisism, căci vă veți felicita singuri :).

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro