De obicei, o ruladă te duce cu gândul la „valuri“ de creme și ciocolată, la frișcă și fructe, mă rog, oricum la ceva dulce. Și tocmai de aceea mi se par nedreptățite ruladele-aperitiv, excelente pentru petreceri.
Eu am un favorită, cu spanac, despre care o să vă povestesc astăzi. Dar pot fi nenumărate alte combinații pentru umplutură: ciuperci, cașcaval, cremă de brânzeturi etc.
Pentru blat aveți nevoie de 6 linguri de făină, 6 linguri de ulei, 600 de ml de lapte, o linguriță de zahăr, o jumătate de linguriță de sare. Omogenizați ingredientele cu un tel și fierbeți amestecul într-un vas nonaderent până se îngroașă.
Lăsați compoziția la răcit, iar când este complet rece încorporați, mai întâi, 6 gălbenușuri apoi, foarte ușor, șase albușuri bătute spumă. Împărțiți amestecul în două părți egale, pe care le coaceți în tăvile de aragaz tapetate cu hârtie de copt. Aici v-am explicat și cum le scoateți din tavă și le dezlipiți pelicula de hârtie.
Între timp, face compoziția din spanac: căliți în puțin unt sau ulei de măsline un kilogram de spanac proaspăt sau 500 de grame de spanac congelat. În ultimele zece minute condimentați cu sare și piper și adăugați 2 linguri de smântână grasă (30%) și 100 de grame de cașcaval ras.
Umpleți foile de ruladă cu această compoziție, le rulați, le împachetați în staniol sau hârtie de copt și le lăsați câteva ore în frigider, pentru a le putea felia. După ce tăiați ruladele felii, le puteți mânca reci sau le puteți încălzi puțin în cuptor (dar numai după ce le tăiați, dacă le încălziți înainte va fi mai dificil să le feliați).
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.