În perioada asta de scurt respiro între două reprize de caniculă, m-am gândit să mai fac și ceva care să aibă legătură cu focul :) . Și una dintre opțiunile mele aproape invariabile fie că e vorba de un party, fie că e vorba de o cină sau de o gustare rece, este o tartă sărată, extrem de gustoasă, pe numele ei quiche.
Quiche-ul este astăzi o parte importantă a patrimoniului gastronomic francez și sunt convinsă că mulți dintre voi au auzit măcar o dată de celebrul quiche lorraine. Cum vă spuneam, quiche-ul este de fapt o tartă sărată, care poate fi făcută în zeci de combinații, dar care are două elemente de bază: crusta din pate brisee si un migaine (adică un amestec de ouă și smântână lichidă, dulce).
Despre pate brisee v-am mai povestit în câteva rânduri, e un aluat care se face foarte ușor și care poate fi folosit pentru diverse tarte și plăcinte dulci sau sărate. În ceea ce privește un migaine, proporția ideală este două părți lichid (adică smântână) și o parte ou.
După ce am stabilit aceste lucruri, treaba e foarte ușoară. Întindeți o foaie din pate brisse, groasă de jumătate de centimetru, o puneți într-o tavă (de obicei rotundă) și o înțepați în câteva locuri cu o furculiță. Urmează apoi combinații din diverse ingrediente. Dacă în quiche puneți doar bacon și migaine, atunci e un clasic quiche lorraine.
Dar de ce să vă limitați la bacom când aveți tot porcul la dispoziție? :D Sau, și mai bine, spanac, brânză, ciuperci, porumb, cașcaval, gouda, ceapă verde, ardei gras, pui, ton, roșii, dovlecei, anghinare, măsline și tot ce altceva vă trece prin cap. Cel din imagine este cu ton din conservă, praz (puțin călit în ulei de măsline), brânză cu mucegai și roșii.
Așa că, după ce aranjați pe foaia de pate brisee tot ceea ce vă doriți, turnați deasupra migaine-ul (adică ouăle bătute, amestecate cu smântâna lichidă și condimentate cu sare și piper. La o tavă cu diametrul de 30 de centimetri eu am folosit 2 ouă mari și 250 de ml de smântână).
Am lăsat quiche-ul la cuptor 5 minute la foc mare (200-220 de grade) și 20-25 de minute la foc mediu (160-170 de grade). Apoi e perfect oricum: cald sau rece.
Şi nu uitaţi că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro !