Dacă tot am decretat că 2012 e anul plăcintei, păi hai să fie până la capăt. Nu, n-o sa va propun o plăcintă cu slană, cârnaţi sau pomana porcului :D (desi, probabil, mulţi m-ar crede în stare), ci una cu ficat de pui. Eu cred că e un antreu altfel pentru masa de Crăciun sau pentru orice altă masă de sărbătoare. În plus, va „sparge“ puţin monotonia porcească.
Pentru că numai mâine nu-i Crăciunul, vă garantez că e o chestie care se face în no time. Şi nici nu trebuie să vă tamponaţi cărucioarele prin hipermarketuri pe ultima sută de metri, pentru că nu aveţi nevoie de cine ştie ce ingrediente speciale. De fapt, aveţi nevoie doar de ficăţei de pui şi de aluat de foietaj, pe care le găsiţi şi în orice supermarket de cartier. Aici v-am povestit cum să alegeţi un foietaj decent, aşa că, odată cumpărat, nu trebuie decât să-l lăsaţi să se dezgheţe la temperatura camerei.
Ficăţeii îi spălaţi bine, îi curăţaţi de pieliţe şi îi căliţi în ulei de măsline doar câteva minute, până se întăresc uşor. Nici nu trebuie să fie complet gătiţi, căci vor mai trece printr-un proces termic, în cuptor. Îi condimentaţi cu sare, piper alb şi nucşoară şi îi ameţiţi cu 2-3 linguri de coniac, armagnac, brandy sau ce aveţi prin casă. Merge chiar şi putin porto sau chiar şi-un bourbon. Sau mai multe :) (ăsta e pentru mine).
Îi lăsaţi apoi să se răcească şi îi pasaţi în blender până devin o pastă. Puteţi opri câţiva ficăţei, pe care îi tăiaţi felii şi îi puneţi în paste de ficat, astfel că plăcinta va avea un aspect mai rustic şi o altă consistenţă. Eu aşa am făcut.
Întindeţi pasta de ficat peste foietaj, ungeţi marginile cu ou şi puneţi o altă foaie de aluat deasupra. Nu uitaţi să presaţi bine marginile şi să faceţi mici crestături cu un cuţit, în plăcintă. O ungeţi şi deasupra cu ou, o puneţi într-o tavă cu hârtie de copt şi o lăsaţi în cuptor la foc mediu (160-180 de grade), cam 30 de minute.
Vă recomand să o lăsaţi să se răcească puţin înainte s-o tăiaţi, asta mai ales dacă e pentru musafiri şi vreţi să aibă un aspect frumos. E foarte bună simplă, dar dacă doriţi cu-adevărat să impresionaţi pe cineva, puteţi decora (şi mânca) plăcinta cu un sos acrişor, de fructe de pădure. Adică fierbeţi fructele de pădure (se găsesc congelate cam peste tot) în suc propriu, fără zahăr, le pasaţi în blender şi strecuraţi sosul printr-o sită deasă, ca să scăpaţi de toţi sâmbureii ăia inestetici şi enervanţi.
Cu-acestea, vă las să vă pregătiţi masa şi sufletele pentru naşterea Celui care ne-a salvat pe toţi. Crăciun binecuvântat!
Propunerea mea pentru masa de Crăciun