Plăcintă sărată din colecția toamnă-vară: dovlecei, ciuperci și brânză
Farfuridi / De Farfuridi, 16.08.2013

Ce-ați zice de o plăcintă rustică, ce face trecerea de la vara la toamnă? Dovlecei tineri și crocanți și ciuperci, prinse într-o crustă de aluat fraged, „captive“ într-un sos de ouă și smântână, cu multă brânză ce se topește în cuptor?

Să-i spun plăcintă, să-i spun tartă sărată? Cred că nu are de fapt nicio importanță, căci veți uita și cum vă cheamă odată ce veți avea în fața ochilor o felie din minunăția asta.

Pentru multe tarte sărate sau plăcinte găsesc ideal aluatul fraged franțuzesc, pe bază de unt - pate brisee pe numele lui - pe care îl găsiți aici.

Îl întindeți cu un făcăleț într-o foaie rotundă, cu o grosime de jumătate de centrimetru. Ca să vă fie și mai ușor, puteți întinde foaia de aluat direct pe hârtie de copt. O puneți apoi într-o formă rotundă, cu pereții mai înalți și o modelați până ia forma tăvii. Nu contează dacă marginile vor fi neregulate, plăcinta va avea un aspect și mai rustic.

Între timp căliți în ulei de măsline un dovlecel mediu tăiat cuburi și 12-15 ciuperci tăiate felii (3-4 minute). Când s-au răcit le puneți în tavă, peste aluat.

Omogenizați apoi 2 ouă și 150 de grame de smântână fermentată, apoi condimentați cu sare și piper negru. Turnați amestecul peste legume, iar la final puneți din belșug brânză tăiată felii, cubulețe sau chiar rasă (cașcaval, cheddar, caș maturat și sărat, cantal, mozzarella, orice brânză care se topește).

Puneți forma în cuptorul încins timp de 35-40 de minute, la foc mediu (180 de grade), iar cu zece minute înainte de a fi gata puteți să mai presărați puțină brânză rasă, pentru gratinare.

E o tranziție bună între anotimpuri, nu-i așa? :)

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

  • Farfuridi, duminică, 25.08.2013 15:16

    Va multumesc, ma bucur ca apreciati retetele si propunerile mele.

  • Ionica, vineri, 23.08.2013 13:16

    Buna Eva si te apreciez pt.ideile voastre pe care le afisati ! aveti idei ffff foarte bune si va apreciez ! asa ca datii inainte si va urez mult curaj si tot ce e bun in viata si ca DUMNEZEU sa va vegheze fiecare pas AMIN daca mai aveti idei de placinte sanatoase ,adica cu legume si brinza ,bine e sa le afisati succes in continuare si nu dati inapoi

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro