Când tata mi-a spus zilele trecute că ar mânca o plăcintă cu ciuperci, m-am strâmbat. Însă cum tata a insistat că eu aș fi persoana potrivită pentru acest experiment, orgoliul meu de chef, chefișor, chefuleț în devenire a cedat. Așa că i-am făcut omului o plăcintă cu ciuperci.
„Și cu mai ce?“, l-am întrebat eu? „Cu mult piper și cu verdeață“, a sugerat tată, însă mie mi-au trecut alte trăznăi prin cap. Mă rog, dacă smântâna și cașcavalul se pot numi trăznăi. Adică se pot, dacă trigliceridele și colesterolul tău dau pe-afară, dar sper eu că am cititori sănătoși :).
Pentru două plăcinte mari aveți nevoie de jumătate de fir de praz și 700-800 de grame de ciuperci. Tocați prazul fin, îl căliți în puțin ulei de măsline, apoi adăugați ciupercile tocate felii sau cubulețe. Condimentați cu sare și piper alb și le căliți până se evaporă toată apa lăsată de ciuperci. Adăugați apoi 100 de ml de smântănă lichidă pentru gătit și lăsați vasul pe foc încă 5 minute, până se îngroașă sosul. Ciupercile trebuie să se răcească total înainte să adăugați cașcavalul tăiat cubulețe (150-200 de grame) și un ou care să omogenizeze compoziția.
Apoi, evident, aveți nevoie de foietaj. Pe care îl întindeți puțin cu un făcăleț, nu trebuie să fie chiar atât de gros cum îl cumpărați. Tăiați foaia în două (dimensiunile pentru fiecare plăcintă ar trebui să fie de 40x20 de centimetri). Puneți umplutura de ciuperci de-a lungul fiecărei foi, în mijloc, apoi ungeți marginile foietajului cu ou bătut. Nu rulați foaia, ci doar acoperiți ciupercile cu aluatul și presați apoi marginile cu o furculiță, pentru a sigila plăcinta. Ungeți plăcintele cu ou bătut (puteți presăra și semințe de susan, da, știu, susanul e ultima mea obsesie culinară :)), le puneți într-o tavă cu hârtie de copt și le băgați în cuptorul încins. Vor sta aici 5 minute la foc mare (200 de grade), apoi 25-30 de minute la foc mic spre mediu (150-160 de grade).
Sunt bune și calde, și reci, dar aluatul e mai fraged totuși când e cald. Oricum, sunt un antreu perfect și sățios.
Şi nu uitaţi că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro !