Mi se întâmplă des să mă sune prietenii și să-mi ceară o anumită rețetă și sfaturi. Chiar ieri, cineva voia să știe cum să prepare repede niște ficăței de pui suculenți, cu usturoi. Și mi-am dat seama că sunt preferații multora, spre deosebire de ficatul de porc sau cel de vițel.
Ultimul e favoritul meu, însă, din păcate, nu găsești prea des unul de o calitate bună. Însă ficatul de porc chiar e mai peste tot, la prețuri foarte OK. Dar, cum spuneam, mulți se feresc de el. Așa că azi eu am o alternativă la ficatul clasic, făcut la tigaie sau grătar. Pate din ficat de porc, cu ceapă și salvie.
Aveți nevoie de 300-350 de grame de ficat de porc, pe care îl curățați bine de pielițe și vene. Îl spălați în multă apă rece și îl tăiați în felii subțiri de jumătate de centimetru, apoi îl spălați din nou. Într-o tigaie puneți la rumenit în ulei de măsline o ceapă roșie mare, iar după 3-4 minute adăugați și ficatul. Lăsați totul pe foc mare, acoperit cu capac, încă cinci minute. Ficatul se va pătrunde repede, deoarece e tăiat în felii subțiri. La final asezonați cu sare, (mult) piper negru proaspăt măcinat și ienibahar proaspăt măcinat/zdrobit într-un mojar (opțional) și nucșoară proaspăt măcinată (opțional).
Când ficatul s-a răcit, îl puneți într-un blender, adăugați 50 de ml de coniac, 50 de ml de lapte gras sau de smântână dulce, lichidă și 20-30 de grame de unt. Mixați totul până obțineți o pastă fină, pe care o puneți apoi în trei-patru forme individuale. Topiți apoi la foc foarte mic 100 de grame de unt, în care puneți câteva frunze de salvie, pentru a-l aromatiza. Îl turnați peste pateul de ficat și puneți totul la rece timp de câteva ore.
Vă recomand să-l mâncați cu pâine/baghetă prăjită în toaster (sau pe grătar). Untul se va topi odată ce e întins pe pâinea caldă și crocantă.
Și, dacă, nici așa nu vă atrage ficatul deporc, puteți oricând să-l înlocuiți cu ficăței de pui.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.