O babă de-ți vine s-o mănânci
Farfuridi / De Farfuridi, 06.11.2012

Am două babe preferate pe lumea asta: baba au rhum (un fel de strabunică a savarinei, dar care încă poate ficumpărată din unele cofetării în Franța) și baba ganoush, o salată de vinete cu arome din Orient și despre aceasta din urmă vă voi vorbi astăzi.

Toamna asta blândă nu vrea deloc să se dea bătută, iar asta e bine pentru că piețele sunt încă pline de legume și verdețuri. Așa că de o săptămână încoace noi trăim mai mult pe mâncăruri de vară, de la salată de roșii cu brânză, la salată de vinete cu ardei copți. E minunat să faci asta în noiembrie, vă zic!

Pentru că făcusem deja o salată clasică, românească, cu maioneză și ceapă, următoarea a fost varianta libaneză a salatei de vinete, întâlnită în diverse variante prin tot fostul Levant, dar și în țările din Balcani.

Aveți nevoie de 2-3 vinete mari, pe care le coaceți. Ideal ar fi un foc de lemne, pentru că vinetele prind astfel un gust aparte, ușor afumat, dar acum n-o să vă pună nimeni să faceți focul în balcon :). După ce coaceți vinetele și le curățați, le scurgeți, apoi le tocați la fel ca pentru orice salată de vinete. Eu prefer să fac operațiunea asta manual, nu cu blenderul sau cu mixerul, pentru că îmi place ca salată să aibă o consistență, nu vreau să fie o pastă.

De aici încolo, îngredientele sunt diferite față de salata clasică de vinete. Puneți câteva 5-6 linguri de ulei de măsline, pe care îl încorporați în compoziție, apoi adăugați 2 linguri de tahini (pastă de susan, o găsiți la măcelăriile arăbești sau în hipermarkeuri, la raionul de condimente exotice) și 3-4 căței de usturoi pisați. La final, condimentați cu sare, piper, puțin suc de lămâie și, eventual, puneți 1-2 linguri de iaurt gras. Rețeta originală nu prevede iaurt, dar improvizațiile fac uneori viața mai bună, nu? . Așa că eu pun și iaurt.

În mod tradițional, baba ganoush se stropește la final cu încă puțin ulei de măsline și se ornează cu pătrunjel tocat (însă eu am preferat o altă combinație, după cum vedeți în poză) și e ideală cu lipie caldă.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!

  • alina, miercuri, 07.11.2012 14:42

    cred ca nu am citit in viata mea o informatie mai eronata ca aceasta.salata pe care ati prezentat-o se numeste mutabal.baba ganoush este o alta salata.se face tot din vinete coapte insa se adauga ardei copti,rosii coapte,usturoi si ulei de masline si cateva condimente.denumirea salatei nu vine de la baba(femeie batrana) ci de la cuvantul baba( care in lb.turca si lb.araba inseamna "tata").jocul de cuvinte nu isi are rostul .interesati-va mai bine inainte de a descrie o mancare care apartine altei bucatarii.cred in faptul trebuie sa faci si trebuie sa scrii despre ceea ce stii,decat sa bati campii.....

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro