Mămăligă prăjită. În Moldova e bine
Farfuridi / De Farfuridi, 13.06.2014

Un sondaj despre obiceiurile românilor spunea că moldovenii mănâncă cea mai multă mămăligă. Și, ca o moldoveancă ce mă aflu, nu mă dezic. Mâncăm mămăliga în combinații pe care mulți nu le-ar bănui vreodată, spre exemplu cu piftie sau răcitură cum i se spune în Moldova. Da, expresia de șoc și groază care vi se citește acum pe chip nu e nimic nou pentru mine :). Dar toți cei care s-au crucit la așa combinație, dar au avut apoi curajul s-o încerce, s-a îndrăgostit de ea.

Dar nu despre aceasta vom povesti azi, ci despre o altă bunătate moldovenească: mămăliga prăjită. Mâncare de oameni săraci, e atât de gustoasă, totuși, mămăliga asta simplă.

Deși prefer mămăliga mai moale, de obicei, de data aceasta e nevoia de una tare. Proporția ar fi de o parte mălai, trei părți apă.

Puneți apa la fiert cu puțină sare și un praf de mălai, iar când clocotește adăugați tot mălaiul, „în ploaie“, amestecând ca să nu se formeze cocoloașe. Folosiți mălai de moară, dacă aveși de unde cumpăra, dar niciodată din acela instant. O mămăligă bună trebuie fiartă îndelung, chiar și jumătate de oră, pe foc mic, amestecând din când în când în ea.

Când e gata, o răsturnați pe o farfurie și o lăsați să se răcească total. Apoi tăiați mămăliga în cuburi sau felii mai lungi și subțiți și o prăjiți. Le puteți prăji în ulei de măsline, aromatizându-le cu câteva frunze de rozmarin și un cățel de usturoi pus întreg în tigaie. Le scoteți pe un șervețel de hârtie când sunt ușor rumenite și presărați sare de mare (fleur de sel). Sau puteți prăji mămăliga în untură de gâscă sau de rață, de asemenea o presărați cu fleur de sel și o mâncați ca pe o gustare crocantă, simplă sau cu felii de murături (catreveți, gogonele).

Oricum ar fi, e un adevărat deliciu moldovenesc :).

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro