Mai sunt două săptămâni până la Crăciun, iar pentru mine această perioadă e una dintre cele mai pline și cele mai frumoase din tot anul. Urmează un weekend la Viena, la Târgul de Crăciun, (despre care o să vă povestesc imediat ce mă întorc), întâlniri cu prietenii, apoi pregătirile pentru Crăciunul în familie și din nou prieteni.
Nu mă plâng deloc, e ceea ce-mi place cel mai mult. Și cum am descoperit de curând o rețetă incredibil de bună de crochete de brânză (sau bulete, cum le ziceam odată), v-o împărtășesc. Mai ales că e rapidă, ușoară și s-a dovedit un antreu extraordinar pentru o seară în care ai invitați.
Aceste crochete au la bază un sos bechamel. Topiți într-un vas nonaderent, la foc mic, 50 de grame de unt, apoi adăugați 50 de grame de făină, amestecând cu un tel, ca să preveniți formarea cocoloașelor. Adăugați 250-300 de ml de lapte și lăsați sosul să fiarbă. Trebuie să obțineți un sos bechamel consistent, de fapt trebuie să aibă consistența unui piure mai moale (el se va mai întări atunci când e rece). Asezonați cu sare și piper și lăsați sosul bechamel să se răcească.
Când e complet rece, adăugați 200 de grame de brânză rasă (o brânză care se topește: cașcaval, cheddar, emmentaler, gouda, mimolette, cantal, comté). Evident, compoziția poate fi îmbunătățită: puteți adăuga jambon sau șuncă presată, ardei jalapeno tocați, verdețuri tocate.
Lăsați amestecul în frigider o oră, apoi formați crochetele (rotunde sau cilindrice), le dați prin făină, ou bătut și pesmet și le prăjiți în baie de ulei încins până se rumenesc.
Le mâncați calde și sincer vă spun că mie-mi dispăreau din farfurie imediat ce le făceam. Cum spuneam, sunt un antreu excelent pentru o seară cu prieteni, așa cum se prefigurează multe pentru mine de aceste Sărbători.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.