Revelație. Asta mi s-a întâmplat cu aceste chifle umplute cu unt, mozzarella și usturoi. Cu foarte puțină muncă
, am descoperit ceva ce ține loc, cu succes, de pâine, antreu și chiar de fel principal.
Inițial am vrut să fac pâine. O pâine relativ simplă și rapidă. Pentru că pâine fac oricum constant. Așa că am ales aluatul clasic, ușor îmbunătățit.
Adică făină, apă, drojdie, sare. Numai că apa, partea lichidă, de fapt, a fost un amestec în propoții egale de apă și lapte, iar în pâine am mai pus și 2-3 linguri de ulei de măsline. Cantitățile sunt aproximative și, recunosc, de data aceasta am lucrat după instinct. Dar trebuie să obțineți un aluat ferm și elastic (nelipicios). Așa că v-aș sfătui să folosiți următoarele, cu mențiunea că puteți adapta oricând cantitatea de lichid sau de făină, în funcție de cum „simțiți“ aluatul.
Făină albă pentru panificație (de tip 650 sau 550 sau chiar 000) – jumătate de kilogram, 100 de ml de apă călduță, 100 de ml de lapte, o linguriță de sare, o linguriță de zahăr, 2-3 linguri de ulei de măsline, 15 grame de drojdie proaspătă (pe care o dizolvați în lichid) sau un plic de drojdie uscată (pe care o puneți direct peste făină). Din toate acestea, cum spuneam, faceți aluatul. Dacă făină nu e încorporată, adăugați câte puțină apă călduță. Dacă aluatul e prea moale, mai puneți făină. Cum spuneam, aluatul trebuie să fie ferm, să nu se lipească de vas. Îl frământați 5 minute, apoi îl lăsați la dospit, acoperit cu un prosop curat, timp de 1,5 – 2 ore, într-un loc cald. Ar trebui să-și tripleze volumul în tot acest timp.
Cât aluatul dospește, amestecați 75 de grame de unt moale cu puțină sare de mare și câțiva căței de usturoi zdrobiți. Apoi îl puneți în frigider, pentru că trebuie să se întărească. Mai aveți nevoie de mozzarella, pe care o tăiați cubulețe de un centimetru.
Când aluatul e dospit, luați bucățele din el, formați niște bile (cu diametrul de 3-4 centimetri), apoi le aplatizați sub formă de discuri. În centrul fiecărui disc puneți un cub de mozzarella, o bucată de unt cu usturoi de mărimea unei cireșe și sigilați marginile încât să obțineți din nou o sferă.
Puneți aceste bile de aluat umplut într-o tavă nonaderentă (sau tapetată cu hârtie de copt), dar lăsați între ele puțin spațiu, cam un centimetru. După ce ați umplut tava, lăsați din nou aluatul să crească, timp de 30-45 de minute, apoi puneți tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade (foc mare). O lăsați la această temperatură zece minute, apoi reduceți până la 170 de grade (foc mediu), timp de 20-30 de minute.
La final, când scoateți chiflele, le ungeți cu puțin unt topit sau ulei de măsline. Cum vă spuneam, sunt atât de gustoase, încât noi le-am mâncat simple și calde, pe post de antreu, pâine și fel principal :).
Într-o variantă miniaturală, sunt niște antreuri elegante dacă aveți musafiri.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.