Pe măsură ce zilele devin tot mai puțin încăpătoare și mai reci, simt nevoia să compensez. OK, încă-mi mai scot bicicleta în puținele dimineți libere de weekend, încă mai caut soarele pe toate trotuarele, dar asta se întâmplă rar. Pentru că nici el nu prea mai e și nici eu nu prea am timp.
Așa că-n serile cu aromă de toamnă grea, se umple și bucătaria noastră de arome. Așa cum sunt cele din plăcinta asta cu aluat fraged, carne și-o tușă de vară prinsă-ntr-o mână de verdețuri.
Aluatul fraged (pate brisee) e cel pe care-l folosesc constant și îl găsiți aici. De ce să schimbi lucrurile care funcționează de fiecare dată?
Pentru umplutură aveți nevoie de un kilogram de carne tocată de vită. Așa cum v-am mai spus, nu luați niciodată carnea gata tocată, pentru că nu știți ce e în ea. Tocați-o voi, acasă, sau rugați-l pe măcelar să vă toace pe loc bucata pe care ați ales-o. Așa știți exact ce mâncați. Căliți carnea în ulei de măsline, până se rumenește ușor, apoi o lăsați să se răcească total. Adaugați o legătură de pătrunjel și una de mărar tocate, două legături de ceapă verde tocată fin, 3-4 ouă, sare și mult piper măcinat.
Din aluatul fraged întindeți o foaie mai grosuță, de 3-4 mm. O puteți întinde direct pe o hârtie de copt, apoi o puneți într-o tavă cu pereții mai înalți. Aluatul trebuie să acopere și pereții tăvii. Puneți și umplutura de carne, o nivelați, apoi întindeți o a doua foaie de plăcintă. Ungeți cu ou bătut marginile primei foi, astfel încât cea de deasupra să o sigileze. Ungeți cu ou bătut și foaia de deasupra, pentru aspect și faceți câteva crestături cu un cuțit. Astfel, plăcinta se va coace mult mai bine.
Puneți tava în cuptorul bine încălzit timp de o oră, la foc mediu (180 de grade). Dacă vi se pare că nu este făcută, o mai lăsați 10-15 minute la foc mic (160 de grade). E extraordinară și caldă, și rece și rezistă în frigider chiar și 4-5 zile.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi