Galette cu dovleac și brânză Roquefort
Farfuridi / De Farfuridi, 27.11.2012

Oamenii care trăiesc la țară sunt nevoiți să învețe să se descurce cu puțin. Sau, mă rog, erau. În epoca 2.0 ești la un click distanță cam de tot ceea ce-ți dorești. Dar acum 100 sau 50 de ani lucrurile stăteau cu totul altfel. De aceea oamenii erau nevoiți să fie ingenioși.

Lucrurile stăteau la fel și în ceea ce privește mâncarea, așa că nu în puține locuri – din România sau din străinătate – veți găsi adevărate minunății făcute din ingredientele cele mai „umile”, pe care nu le-ati fi văzut niciodată într-o mâncare, dar pe care o transformă total.

Așa că, păstrând oarecum tema, am început și eu să improvizez asupra unei galette, un soi de plăcintă originară din regiunea Bretania din Franța. De obicei, această galette este dulce și se face cu diverse fructe, însă eu m-am gândit la o variantă sărată.

Despre aluat v-am mai vorbit, este clasicul pate brisee. Cât despre ingrediente, am ales arome de toamnă, pentru că asta aveam prin cămară. Am tocat două cepe roșii și o felie de dovleac plăcintar, pe care le-am sotat cinci minute în ulei de măsline. Le-am condimentat cu sare și piper, apoi le-am lăsat să se răcească înainte de a le pune peste aluat, care e pe bază de unt și care s-ar fi putut astfel înmuia. Am mai pus ciuperci, ardei iute, verde, un ou crud, am îndoi marginile galettei peste ingrediente și am pus-o în cuptorul bine încins.

Am lăsat-o la foc mediu (180 de grade), timp de 20-25 de minute. La final am adăugat brânza Roquefort, care se topește parțial, în contact cu galetta fierbinte, câteva rondele de ceapă roșie, feliuțe de ardei iute, ulei de măsline și fleur de sel de Guerrande. Aluatul este foarte fraged, iar ingredientele care-l acoperă sunt ușoare, dar sățioase. Poate fi o cină sau un antreu între prieteni.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro