Remediu pentru depresia albă
Farfuridi / De Farfuridi, 17.02.2012

Yes, dear all, știu, sunt inconsecventă. Dar cât poate să stea omul în perioada verde? Uneori mai ajunge și-n aia albastră, când în zloata de-afară ți se îneacă toate corăbiile. Asta dacă nu te afunzi tu mai întâi într-o depresie, pentru că vrei soare și bicicletă, și cafea pe o terasa, și pisici tolănite la soare, și păpădii să le sufli-n vânt, și lobodă, ștevie și leurdă!

Iar dacă ninsoarea pornește din nou, ca acum (adică aseară, când scriam eu), ce te-ar mai ține pe linia de plutire a bălților din București? Well, my dear all, there is something. De fapt, pentru mine sunt chiar două lucruri. Faptul că peste exact o săptămână voi mângâia pisici tolănite la soare și voi împărți cu ele un sandviș cu macrou cumpărat din port, în Istanbul și... o tuslama fierbinte, tot de inspirație otomană. Asta făcută-n România.

Nu știu dacă v-am mai spus și mi-e lene să caut în postările vechi, dar nu ne putem lăuda cu nici măcar o mâncare pur românească. Micii, sarmalele, borșul, ciorba de burtă – toate sunt doar împrumuturi și adaptări.

La fel și tuslamaua, o mâncare făcută din burtă, de inspirație turcească. E extrem de simplă, dar pe măsură de gustoasă, pentru cei care gustă „genul“. Aveți nevoie de burtă de vită (întotdeauna proaspătă, nu congelată, nu prefiartă, care nu-s altceva decât niște surogate fără gust). Pe care o spălați bine-bine și o puneți la fiert cu multă apă și câteva oase de vită mari, cu măduvă în ele. După ce clocotește, o spumuiți, apoi o lăsați să fiarbă la foc mic, într-un vas acoperit cu capac, cam două ore. Adăugați apoi legume: 1-2 cepe, 2 morcovi, un păstârnac, un ardei gras și mai lăsați totul să fiarbă încă o oră și jumătate sau două, până când burta este gata. O lăsați să se răcească, apoi o curățați de eventualele reziduuri (pieliță, grăsime), o tăiați fâșii și o puneți din nou în supă, pe care o clocotiți. Faceți apoi un sos din smântână fermentată și iaurt tare (în proporție de 50 %), usturoi, oțet și puțin ulei de măsline, sos condimentat cu sare și piper, în care puneți apoi burta extra-fierbinte. Un ardei roșu, proapăt, iute, e tușa finală a unui fel de mâncare cu proprietăți antidepresive.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet va vine de la Farfuridi.ro!

PS Cred că este primul post fără niciun smiley. Că tot vorbeam de depresie...

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro