Piure de dovleac, cu unt aromatizat cu salvie
Farfuridi / De Farfuridi, 19.11.2013

Una dintre cele mai versatile legume ale sezonului rece este dovleacul. Bine, în povești el se transformă chiar și într-o trăsură minunată care o duce pe Cenușăreasă la bal. Dar probabil că transformarea asta m-ar mulțumi prea puțin pe mine, așa că rămân la cele clasice.

Dovleacul e minunat atât în mâncăruri, cât și în deserturi, de la clasica plăcintă, până la cheescake-uri elaborate.

La fel de minunat este și-n supe, în diverse tocănițe și mâncăruri, fiert sau copt. Dar ce-ați zice de un piure foarte aromat și ușor dulceag, o garnitură deosebită pentru o friptură de pui sau de porc?

Ei da, e o alternativă la piureul clasic, deși mă îndoiesc că eu voi scăpa vreodată (și) de această obsesie :).

Evident, aveți nevoie de dovleac (aproximativ 1,5 kilograme). Din soiul plăcintar (folosit în general la dulciuri) sau dintr-un soi mai puțin dulce. Îl curățați de coajă și de semințe, îl tăiați în cuburi mari și îl fierbeți în apă cu sare. Dovleacul fierbe destul de repede, oricum, mai repede decât cartofii, așa că fiți cu ochii pe el.

Când e aproape fiert, topiți 100 de grame de unt la foc foarte mic și aruncați în vas 4-5 frunze de salvie, care vor aromatiza untul incredibil. Când dovleacul e fiert, îl scurgeți foarte bine, îl pasați, apoi puneți untul din care ați scos frunzulițele de salvie. Atât de simplu este. Rezultatul e însă spectaculos.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro