Oricât de rău mi-ar părea după vară şi după minunatele salate de roşii pe care le-aş mânca până aş face apoplexie, nu pot spune că-mi pare rău pentru că-i toamnă. Pentru că în anotimpul ăsta sunt încă multe legume, iar gustul lor este „plin”, complet tocmai în acest sezon.
Aşa că mazărea şi fasolea uscată, dovleacul, prazul, ţelina, conopida, varza albă şi roşie, ciupercile de pădure, ceapa roşie, păstârnacul, morcovul sau lintea îmi pot alina cât de cât pierderea roşiilor şi-a castraveţilor. Iar dacă mai pun în balanţă merele, prunele uscate şi gutuile, care pot fi folosite în diverse feluri de mâncare, nu doar în deserturi, mai că-mi trece supărarea. Şi dacă mai iau în calcul şi o bucată de porc bine rumenită, cred că-i gata epitaful meu :).
Dar cum nu vreau ca lumea să devină un loc mai bun, voi mai sta pe-aici o perioadă şi-o să vă spun câteva dintre ideile mele pentru mâncăruri de toamnă, fierbinţi şi bogate, totuşi light şi sănătoase datorită legumelor.
* Supele cremă sunt ideale în sezonul acesta: săţioase, gustoase, fine, uşor de preparat, bune chiar şi în curele de slăbire. Supele cremă de ţelină, de dovleac, de conopidă sau de ciuperci sunt preferatele mele.
* Tocăniţele sau mâncărurile preparate în voie, la cuptor, în zumzet de arome care clocotesc prietenoase sub acelaşi capac. Aici puneţi ce, cât şi cum vă lasă inima. Cu cât mai multe legume intră în combinaţie, cu-atât mai bine. Uleiul de măsline va aduce un iz mediteranean, de vară.
* Salatele calde. Puteţi sota în ulei de măsline diverse legume, dar aveţi grijă să rămână totuşi fresh şi crocante. Le „îmbrăcaţi” apoi într-un dresing şi, cu câteva crutoane alături, v-aţi asigurat o cină uşoară, dar foarte bună.
* Salatele de crudităţi. Nu aveţi nevoie decât de un cuţit foarte bine ascuţit. În rest, numai imaginaţia vă poate pune limite. Aici trebuie să profitaţi de mere, pere, struguri şi nuci, care, în combinaţie cu nişte rădăcinoase (morcov, ţelină, păstîrnac, sfeclă) şi nişte brânză cu mucegai, pot constitui şi ele o modalitate foooarte plăcută de a muri şi a ajunge în rai. :)
Citiţi despre salata Waldorf şi salata cu varză, nucă şi coajă de portocale pe Farfuridi.ro!