Pentru trei sferturi dintre românce,o viața sexuală împlinită este esențială
Dragoste & Sex · Sex / 18.02.2015

Fie că sunt implicate într-o relație stabilă sau nu, femeile acordă o importanță esențialăsatisfacției sexuale, conform cercetării „Emergency Contraception Study”*,realizată de compania de cercetare globală Millward Brown, cu sprijinul Gedeon Richer, care analizează obiceiurile contraceptive și sexuale ale femeilor din România.În plus, aproape 80% dintre femeile chestionate în cadrul studiului afirmă că, atunci când vine vorba de viața intimă, deciziile le aparțin în totalitate.

De peste 1 an, campania „Planifică Neprevăzutul!” (www.planificaneprevazutul.ro), lansată de Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS), își propune să ajute femeile, și nu numai,să ia decizii în cunoștință de cauză, oferind informații corecte privind metodele contraceptive disponibile, precum și consiliere pe orice subiect privind sănătatea sexuală. Iar o viață sexuală împlinită depinde atât de compatibilitatea partenerilor, cât și de lipsa grijilor privind o sarcină nedorită sau infecțiile de tip BTS.


În timp ce 69% dintre femei preferă să planifice utilizarea contracepției înaintea sau pe durata contactului sexual, numai 13% dintre acestea sunt de părere că protecția actului sexual este doar responsabilitatea femeii. De aceea, „Planifică Neprevăzutul!” urmărește să încurajeze femeile să preia controlul asupra corpului lor și să se protejeze folosind metode contraceptive moderne, sigure și cu eficiență de lungă durată, pentru a evita situațiile în care se confruntă cu o sarcină nedorită. Studiul arată cămetodele contraceptive moderne sunt preferate de 50% dintre femeile chestionate.


„Principala barieră a utilizării corecte a metodelor contraceptive moderne și eficiente o reprezintă informaţiile incorecte şi miturile privind efectele lor secundare. Unul dintre cele mai răspândite mituri este cel conform căruia pilulele pot duce la infertilitate, ceea ce este fals”, spune Dr. Borbala Koo, Director Executiv al Societății de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS).

Nici contracepția de urgență, singura metodă de a evita o sarcină nedorită după un contact sexual neprotejat, nu este ferită de mituri. Numai 11% dintre femei știu că, dacă este necesar, pilula de a doua zi poate fi folosită de mai multe ori pe durata unui an, ori de câte ori este nevoie,  fără a dăuna organismului. Trebuie să subliniem însă că metoda a fost concepută ca soluție salvatoare pentru situațiile în care metoda contraceptivă folosită în mod obişnuit, a eșuat, și nu pentru uz regulat. Foarte puţine femei, adică doar 6%,  știu că dacă femeia este însărcinată și folosește contracepția de urgență, sarcina nu va fi afectată.


„Faptul că este disponibilă în farmacii fără prescripție medicală face posibilă utilizarea extrem de rapidă, chiar imediată, a pilulei de a doua zi, atunci când este cazul. O parte dintre femei (43%) însă, sunt conduse încă de prejudecata conform căreia folosirea contracepției de urgență este rezultatul unei vieți sexuale iresponsabile. Oricui i se poate întâmpla ca în viața intimă să fie luat pe nepregătite sau metoda contraceptivă pe care s-a bazat, să eșueze”, spune Dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie.


SECS a lansat în octombrie 2013 „PlanificăNeprevăzutul!”, o campanie de informare și educare susținută prin intermediul platformei online www.planificaneprevazutul.ro. Această platformă este menită să ofere femeilor şi bărbaţilo rinteresaţi, informații corecte și utile despre contracepția modernă și eficientă. Pe www.planificaneprevazutul.ro, vizitatorii pot intra în direct cu medicul specialist prin intermediul webinariilor desfășurate periodic. De asemenea, oricine poate adresa întrebări la doctorul@planificaneprevazutul.ro, iar specialistul ”Planifică Neprevăzutul!” răspunde fiecărui e-mail în parte.

*„Emergency Contraception Study”, studiu efectuat de compania globală de cercetare Millward Brown cu sprijinul Gedeon-Richter Plc., a inclus și un eșantion de peste 500 de românce cu vârsta cuprinsă între 16-49 ani, care au răspuns întrebărilor pe tema obiceiurilor de utilizare și a atitudinilor cu privire atât la metodele contraceptive în general, cât și la contracepția de urgență. Intervalul de confidență 95% - marja de eroare 5%.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro