Metoda calendarului: cât de sigură este
Dragoste & Sex · Sex / De Iulia Mirică, 13.07.2017

Metoda calendarului te ajută să anticipezi zilele fertile prin urmărirea duratei ciclurilor menstruale pe parcursul mai multor luni. Însă atunci când vrei să folosești metoda calendarului ca modalitate de protecție, s-ar putea să fii nevoită să îți alegi altă metodă. Iată cât de sigură este această metodă conform specialiștilor!

Te poți încrede complet sau nu în metoda calendarului?

În momentul în care vrei să renunți la prezervativ și la alte metode de contracepție, nu ar trebui să te bazezi pe metoda calendarului. Această recomandare vine din partea specialiștilor, care afirmă că doar un procent de 30% de femei este fertil între a 10-a și a 17-a zi a menstruației. Celelalte femei nu știu cu siguranță când este perioada lor fertilă, așa că metoda calendarului nu le ajută foarte mult.

Ideea că există anumite zile sigure în timpul unei luni, în care nu poți rămâne însărcinată, este combătută de mai mulți specialiști. Aceștia sunt de părere că poți rămâne însărcinată oricând, indiferent de perioada menstruală. A fost realizată o cercetare de către specialiștii americani, cu ajutorul unui eșantion format din 213 de femei cu vârsta cuprinsă între 25 și 35 de ani. Aceste praguri ale vârstelor au fost alese deoarece reprezintă intervalul din viața unei femei în care este cea mai fertilă și are menstruație regulată.


Femeilor care au participat la studiu li s-au monitorizat 700 de menstruații, iar oamenii de știință au ajuns la o concluzie importantă. Chiar și în cazul acelor femei care aveau perioada menstruală regulată, nu se știe sigur data exactă la care începe ovulația. Echipa de specialiști de la National Institute of Environmental Health Sciences din Statele Unite a afirmat că a analizat în fiecare zi urina participantelor la studiu, cu scopul de a depista fluctuațiile progesteronului și estrogenului, care îi puteau ajuta să își dea seama când începe perioada ovulației. Însă și-au dat seama că femeile pot fi fertile și în prima zi a ciclului menstrual.


Cu toate că femeile participante la studiu nu sufereau de tulburări ale perioadei menstruale, specialiștii nu au reușit să facă un algoritm exact cu ajutorul căruia să identifice perioada fertilă a fiecărei femei. Cu alte cuvinte, metoda calendarului nu este sigură când vine vorba de protecție sau de identificarea perioadelor fertile. Aceasta este și mai riscantă pentru adolescente și femeile aflate la premenopauză.

Încearcă să eviți metoda calendarului dacă nu vrei să ai surprize pentru care nu ești momentan pregătită.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro