Foto: Titu Eugen Gheorghe, avocat
Divorț în cazul căsătoriilor de cel puțin 2 ani: Această modalitate de divorț se adresează în special celor care lucrează în străinătate. „Sunt frecvente cazurile în care unul dintre soți pleacă în străinătate la muncă și, după o anumită perioadă, decide că nu mai dorește să se întoarcă în țară. În această situație, oricare dintre soți, ulterior trecerii unui termen de cel puțin 2 ani de separare efectivă, poate intenta divorțul. Nu au nicio relevanță împrejurările în care a avut loc despărțirea și nici cauzele care au condus la această despărțire. Este nevoie doar de două condiții cumulativ: să fie vorba de o separare în fapt de cel puțin doi ani și ambii soți să fie de acord să pună capăt căsătoriei”, adaugă avocatul. Instanța va pronunța o hotărâre în care va menționa culpa exclusivă a reclamantului, prezumându-se că acesta își asumă eșecul căsătoriei. Într-un astfel de caz însă, reclamantul nu poate solicita plata unei compensații soțului pârât, chiar dacă în cauză, căsătoria dintre cei doi ar fi durat mai mult de 20 de ani, întrucât culpa îi va reveni celui care a introdus cererea de chemare în judecată.
Divorțul din motive de sănătate: Depunerea cererii de divorț în această situație se poate face doar de către soțul bolnav, nu și împotriva soțului bolnav. „Această modalitate a fost creată de legiuitor la îndemâna soțului bolnav, care realizează că nu mai poate continua căsătoria din cauza stării de boală. Într-un astfel de divorț, se vor administra probe privind starea de boală a soțului reclamant, respectiv martori, interogatoriu și expertiză medicală, iar instanța va hotărî dacă se poate reține existența bolii invocate și dacă aceasta chiar determină o imposibilitate de desfășurare a vieții familiale”, explică avocatul Titu Eugen Gheorghe. În acest caz, instanța nu indică culpa vreunuia dintre soți.
Care sunt pașii unui divorț și cât costă separarea
Care este cea mai bună variantă de divorț? Aceasta este întrebarea multora dintre partenerii care ajung la capătul căsătoriei. Nu există însă metodă mai bună sau mai rea de divorț. Cea mai bună modalitate de divorț, spune avocatul, este aceea care se potrivește cel mai bine în cazul respectiv. Astfel, divorțul pe cale administrativă nu poate fi introdus dacă respectivul cuplu are și copii minori, iar divorțul la notar se poate doar dacă soții se înțeleg bine și pot decide cu privire la toate aspectele divorțului. „Pe de altă parte, chiar dacă legislația în vigoare permite divorțul la notar chiar și atunci când sunt copii minori la mijloc, consider că un complet de judecători specializat în dreptul familiei se poate pronunța mai bine cu privire la interesul superior al copilului”, susține avocatul Titu Eugen Gheorghe.
Primul pas atunci când o persoană vrea să divorțeze este să ia legătura cu un avocat pentru a beneficia de consultanță juridică și pentru a afla care este cea mai bună modalitate de a divorța, în acel caz. Nu este obligatorie prezentarea la mediator, întrucât instanța va încerca oricum, la fiecare înfățișare, împăcarea părților. În medie, un divorț simplu, prin acord, în instanță se soluționează cam în 4-6 luni. Întotdeuna un divorț cu minori va dura însă mai mult decât unul în care la mijloc nu sunt copii, întrucât probele administrate sunt mai multe și mai complexe. Costul unui divorț în instanță include: taxa de timbru, pe care reclamatul va trebui să o achite către instanță și care variază în funcție de modalitatea de divorț aleasă, și onorariul avocatului.