Cum suportam o despartire
Dragoste & Sex · Relatii / De traducere de Gabriela Ceciul, 20.02.2008

Toti avem o astfel de poveste: a inceput ca un basm, a continuat ca o dulce luna de miere, insa inevitabil au aparut problemele si de aici pana la despartire nu...

Toti avem o astfel de poveste: a inceput ca un basm, a continuat ca o dulce luna de miere, insa inevitabil au aparut problemele si de aici pana la despartire nu a mai fost decat un pas. Experienta singuratatii pe care o traieste un iubit parasit este greu de imaginat pentru cineva care nu s-a confruntat personal cu ea.

Insa, oricat de intensa ar fi durerea pe care o simte fiecare in urma unei despartiri, nu este cu nimic mai speciala decat a altcuiva. Se pare ca raspunsurile noastre emotionale la a fi respinsi au fost invatate de sute ani si acestea urmeaza diferite modalitati de a face fata unei astfel de situatii.


Antropologul Helen Fisher a identificat existenta a trei trepte in procesul provocat de socul produs de usa trantita in fata, care se pare ca a evoluat ca un mecanism complex de imitare.

Prima etapa

La inceput apare faza "de protest" in care iubitul respins nu vrea sa accepte situatia, agatandu-se de credinta ca "inca nu s-a terminat pana cand nu se va termina definitiv", incercand orice varianta pentru a-i recastiga din nou afectiunea partenerului.

Etapa a doua

Daca aceste incercari dau gres, este timpul sa facem urmatorul pas catre ceea ce Helen Fisher a numit etapa "dragostea invrajbita" sau "furia abandonului". Acest lucru se intampla cand realitatea devine evidenta, facand ca iubirea sa se transforme in ura si incurajandu-l pe iubitul parasit sa rupa orice legatura cu fostul si sa incerce un nou inceput.


Etapa a treia

In ciuda celor mai admirabile eforturi de a face fata situatiei cu mult curaj, se atinge si cea de-a treia etapa a "resemnarii si disperarii". Iubitul parasit intra intr-o stare depresiva, semnalandu-le prietenilor si familiei ca este nevoie de ajutorul lor.

Si vedetele se despart

Fiecare din cele trei etape ale despartirii pot fi observate chiar si la vedete. Sunt tineri, sunt frumosi, sunt bogati, sunt celebri, insa nu sunt ocoliti de aceleasi impulsuri emotionale care dau de furca tuturor. Ben Affleck se pare ca a intrat in faza "de protest" dupa ce Jennifer Lopez a anulat relatia lor sentimentala in urma scandalului legat de petrecerile lui cu dansatoare de streaptease, incercand sa o convinga sa se reintoarca la el fara prea multa valva.


In etapa "disperarii" l-am vazut pe Robbie Williams dupa ce relatiile lui cu Rachel Hunter, fosta iubita a lui Rod Stewart, si cantareata Nicole Appleton au esuat.

Mesajele creierului

Helen Fisher, de la Universitatea Rutgers din New Jersey, afirma ca procesul celor trei etape este in stransa legatura cu receptorii de dopamina din creier, care sunt asociati cu motivatia barbatului de a obtine rasplata. Fisher declara ca intreaga capacitate de a ne indragosti cunoaste o transformare deoarece toti cei care se dedica unui singur partener isi maresc sansele de supravietuire si reproducere datorita castigului de timp si de energie.


Experimentele facute au demonstrat faptul ca nivelul de dopamina din creier incepe sa creasca atunci cand ne indragostim. Acesta creste si mai mult in timpul fazei de "protest", atunci cand iubitul parasit pur si simplu "iubeste mai mult".

Circuitele care se formeaza in partea creierului responsabila cu razbunarea si mania incep sa intervina incetul cu incetul. Atunci cand devine evident faptul ca dragostea nu mai este reciproca, creierul "transforma pasiunea in furie".

De cele mai multe ori, nivelul dopaminei incepe sa intre in declin si ajunge la punctul in care letargia, depresia si disperarea se instaleaza. Noi, fiintele umane, devenim firave din cauza suferintei teribile pe care o traim atunci cand suntem respinse de o persoana pe care o adoram.

La inceput, ne gandim ca ura este in opozitie cu dragostea. Dar nu este deloc astfel. In opozitie cu dragostea se afla numai indiferenta. Oare nu suferim mai mult atunci cand ne dam seama ca nu insemnam nimic in fata cuiva pentru care nutrim anumite sentimente?
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro