Cum ne influențează forma corpului primele impresii
Dragoste & Sex · Relatii / 10.03.2019

Facem presupuneri legate de personalitatea altora în funcție de forma corpului. Clasificarea fiziologiei umane nu este ceva nou.

Însă nu există nicio ipoteză conform căreia tipurile de corp ar fi corelate cu anumite tipuri de personalitate. Indiferent dacă ar exista o relație reală între personalitate și aspect, este posibil să existe o legătură între forma corpului și primele impresii. Într-un articol publicat în decembrie 2018, oamenii de știință au sugerat că aceste inferențe reflectă valența trăsăturilor, precum și caracteristicile de personalitate. Iată cum influențează forma corpului primele impresii și care sunt cele mai dese corelații pe care le fac oamenii!

Ce influență are forma corpului asupra primelor impresii?


În cadrul unui studiu, au participat 76 de studenți de la Universitatea din Texas, Dallas. Au fost generate 140 de corpuri pe calculator, în poziții neutre, care au inclus o listă de trăsături, bazate pe modelul de personalitate cu 5 factori. Lista finală a inclus 30 de termeni împărțiți în cele 5 categorii de personalitate. Fiecare dintre cele cinci personalități conținea șase trăsături pozitive și negative ale personalității. Pentru fiecare test, participanții au văzut două ipostaze ale corpului generat pe calculator - din față și la un unghi de 45 de grade, împreună cu lista de trăsături, apoi au decis dacă oricare dintre cele 30 de trăsături putea fi aplicată corpului. Această procedură a fost repetată până când au fost evaluate toate corpurile.

Cercetătorii au analizat rezultatele pentru corpurile masculine și feminine separat. Atât pentru femei, cât și pentru bărbați, a fost observată o corelație cu greutatea. În general, corpurile mai grele au fost corelate cu mai mulți termeni negativi, iar corpurile mai slabe au fost corelate cu mai mulți termeni pozitivi. Greutatea corporală corespunde, de asemenea, trăsăturilor corelate cu conștiința. Mai exact, corpurile mai grele au fost judecate ca fiind leneșe, dezorganizate și neatente, pe când cele mai slabe au fost văzute ca fiind atente și disciplinate. Autorii speculează că legătura observată poate fi explicată prin modul în care conștiința influențează greutatea corporală prin alegerea stilului de viață. De exemplu, este de așteptat că persoanele disciplinate și atente să facă mai multe exerciții și să aibă grijă la ceea ce mănâncă. În ansamblu, formele clasice masculine (cu umerii mai mari) și formele clasice feminine (forma de pară) au fost asociate cu trăsături pozitive, iar corpurile dreptunghiulare au fost corelate cu o pasivitate mai mare. Corpurile femeilor aparent rezervate și pasive au fost mai puțin curbate și mai dreptunghiulare, cu o greutate mai mare. Femeile extrovertite, în contrast, au avut corpul în formă de pară. Corpurile bărbaților pasivi erau mai grele și mai dreptunghiulare în comparație cu cele ale bărbaților extrovertiți, care aveau umerii mai largi și o formă inversată de triunghi.

Având în vedere aceste limitări, acest studiu oferă dovezi preliminare conform cărora oamenii asociază trăsăturile de personalitate cu primele impresii bazate pe forma corpului, mai ales atunci când nu au altă referință pe lângă aparențe. Sunt incluse ipoteze negative când vine vorba de corpurile mai mari, cum ar fi neglijența și lenea, și ipoteze pozitive pentru corpurile mai slabe, cum ar fi disciplina. Corpurile cu un aspect dreptunghiular au fost considerate mai rezervate, mai timide, mai pasive și demne de încredere. Corpurile clasice feminine, în formă de pară, și corpurile masculine cu umerii lați au fost judecate ca fiind mai extrovertite, iritabile, încăpățânate și sigure pe sine. 

Modelele pentru deschiderea unei persoane au fost mai complexe și mai greu de interpretat. De asemenea, studiul în cauză a avut mai multe limitări, printre care s-au numărat și reprezentativitatea participanților la studiu și a poziției neutre a corpurilor generate pe calculator.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro