Postulatul care afirmă că „prima impresie contează“ a fost confirmat în proporţie covârşitoare atunci când a fost vorba de întâlnirea dintre un bărbat şi o femeie.
Postulatul care afirmă că „prima impresie contează“ a fost confirmat în proporţie covârşitoare atunci când a fost vorba de întâlnirea dintre un bărbat şi o femeie.
Dacă unul dintre cei doi forţează nota, dacă percepţia unuia nu este în concordanţă cu aşteptările celuilalt, prima întâlnire este, de cele mai multe ori, şi ultima. Şi nu ne referim aici la întâlnirile de afaceri (deşi, şi în acest caz, prima impresie este la fel de convingătoare), ci la întâlnirea dintre doi oameni care speră să formeze un cuplu.
Ce atitudini sunt la capitolul „Aşa NU“? Iată un top care subliniază principalele atitudini şi comportamente masculine nedorite „la prima întâlnire“:
1. O atitudine arogantă şi punctarea realizărilor personale (materiale şi sociale). Femeia se simte intimidată sau pusă în mod voit într-o poziţie de inferioritate.
2. Monopolizarea discuţiei, monologul care anulează implicarea partenerei în discuţie. Femeia îl va percepe pe acest tip de bărbat drept un exhibitionist egocentric, care nu are nevoie de o relaţie sufletească bazată pe comuniune, ci de o spectatoare pe care el să o impresioneze într-un continuu „show off“.
3. Dimpotrivă, lipsa de implicare în discuţie, tradusă prin răspunsuri seci şi scurte, trădează lipsa de interes faţă de celălalt, răceală, detaşare, pe de-o parte, ca şi lipsa de imaginaţie, de creativitate şi comunicare, pe de altă parte. O relaţie începe promiţător cu un raport egal în ceea ce priveşte ascultarea şi comunicarea în cadrul unei întâlniri, din partea ambilor parteneri.
4. Falsitatea, lipsa de autenticitate. Construirea unei imagini false, dorinţa bărbatului de a părea altceva decât ceea ce este le îndepărtează pe femei.
5. Lipsa manierelor, lipsa galanteriei, care presupune aceleasi gesturi pe care barbatul le faceau fata de femeie si acum o suta de ani: sa ii deschida usa, sa ii traga scaunul la restaurant, sa ceara nota, sa o conduca acasa etc.
6. Să vorbească tare sau să facă gesturi largi, excesive, care atrag atenţia, în public.
7. Să li se adreseze urât chelnerilor. Un reproş adresat pe un ton politicos înseamnă o bilă albă pentru un bărbat, în faţa femeii cu care este la masă.
8. Sa o invite la un restaurant scump, pentru a o impresiona, si sa comande doar bautura, nu si mancare, si sa stea trei ore. Acest lucru este OK in cazul in care cei doi merg la o cafenea.
9. Lipsa de diplomatie. Ne referim la acele intrebari indiscrete, la tonul in care sunt spuse. O rafala de intrebari mitraliate la foc automat o vor dezarma pe orice doamna care tine la prestanta si personalitatea sa. Lipsa de diplomatie inseamna si intrarea cu bocancii in viata persoanei pe care abia atunci o cunoaste (intrebari legate de fostii parteneri, relatii, bani, copii, planuri concrete de viitor (daca vrea copii si cand ii planifica).
10. Ironia si criticile acide ridica semne de intrebare asupra celui care le emite, chiar daca sunt la adresa unor terte persoane. Spiritul critic dezvoltat nu este perceput intotdeauna ca o calitate. Carl Gustav Jung spunea ca persoanele care ii critica prea mult pe altii critica, de fapt, ceea ce nu le place la ele insele.
11. Detalii excesive despre relatiile anterioare, si mai ales incercarea de a culpabiliza fostele partenere de nereusita acestora.
Polemica ascutita pe marginea unor subiecte politice, valori si credinte ce exprima pareri personale care nu pot fi impartasite si de cealalta persoana.
12. Lamentarile pe seama problemelor personale
13. Sa nu isi expuna ideile referitoare la ceea ce trebuie sa fie sau sa faca o femeie, intr-o maniera directa. Fiecare persoane este unica in felul ei si numai prin ascultarea sincera a ceea ce are de spus se poate contura cunoasterea reala a acesteia.
14. Valorizarea exagerata a propriei persoane, prin folosirea cuvintelor „eu“ sau „mie“ de prea multe ori: „Eu intotdeauna…“, „mie imi place…“. etc.
15. Lipsa increderii in sine, timiditatea. Un barbat timid este perceput ca unul lipsit de initiativa.