Nu există certitudine de 100% că un cuplu se îndreaptă spre divorț, dar oamenii de știință au descoperit care sunt categoriile de oameni cel mai predispuse să ajungă acolo.
Cuplurile predispuse la divorț au anumite puncte comune, de la modul în care se ceartă și își descriu relația până la nivelul de educație și statutul lor profesional.
6 factori care prezic divorțul, conform științei:
Să te căsătorești în adolescență sau după vârstă de 32 de ani
Cercetările sugerează că cei care se căsătoresc în adolescență și cuplurile care se căsătoresc după vârsta de 30 de ani sunt expuse unui risc mai mare de divorț decât cuplurile care o fac la 20 de ani sau aproape de 30 de ani. Riscul este deosebit de mare pentru cuplurile de adolescenți.
Să ai un soț care nu lucrează cu normă întreagă
Un studiu de la Harvard din 2016 sugerează că nu situația financiară a unui cuplu afectează șansele de divorț, ci mai degrabă diviziunea muncii.
Conform cercetprilor, cuplurile în care soțul nu avea un loc de muncă cu normă întreagă aveau șanse de 3,3% de a divorța în anul următor, comparativ cu 2,5% în rândul cuplurilor în care soțul chiar avea un loc de muncă cu normă întreagă.
Concluzia este că stereotipul bărbatului întreținetor de familie este încă foarte viu și poate afecta stabilitatea conjugală.
Arăți dispreț față de partenerul tău
John Gottman, psiholog la Universitatea din Washington și fondatorul Institutului Gottman, numește anumite comportamente relaționale cei "patru călăreți ai apocalipsei", pentru că ei prezic divorțul cu o acuratețe înfricoșătoare:
Disprețul: să-ți vezi partenerul ca sub tine. (Gottman numește acest comportament "sărutul morții" pentru o relație)
Critică: transformarea unui comportament într-o declarație despre caracterul partenerului tău.
Defensivă: jucând rolul de victimă în situații dificile.
Ziduri de piatră: blocarea conversației.
A fi prea afectuos ca proaspăt căsătoriți
Conform cercetărilor, cuplurile ale căror căsătorii încep într-o fericire supremă sunt deosebit de predispuse la divorț, deoarece o astfel de intensitate este prea greu de menținut. Credeți sau nu, căsătoriile care încep cu mai puține gesturi de afecțiune, de obicei au un viitor mai promițător.
Stresul zilnic
O lucrare din 2007, publicată în Journal of Social and Personal Relationships, a analizat factorii care au condus la divorț în cuplurile europene și a constatat că stresul zilnic a fost un motiv important din spatele deciziei de a divorța în multe cupluri.
Experiențe aparent banale, cum ar fi uitarea unei întâlniri programate sau pierderea autobuzului, s-au dovedit a crea tensiune între soți.
Autorii au descoperit chiar că "participanții au raportat acumularea de stres cotidian ca un declanșator de divorț mai relevant decât îndrăgostirea de o altă persoană, violența partenerului sau chiar un anumit eveniment major de viață care ar fi instigat schimbări în viața lor privată".
Retragerea în timpul conflictului
Un studiu din 2013, publicat în Journal of Marriage and Family, a constatat că comportamentele de "retragere" ale soților au prezis rate mai mari de divorț.
Tot în 2013, un studiu publicat în jurnalul Communication Monographies, sugerează că cuplurile implicate în modele de "cerere/retragere", adică un partener presează pe celălalt și primește tăcere în schimb, sunt mai puțin fericiți în relațiile lor.
Cercetărorii spun că acesta este un tipar greu de spart, deoarece fiecare partener crede că celălalt este cauza problemei.
Sursă: iflscience/ today/ calmerry