29
Dosar Eva. Cazul Amanda Knox: o crimă urmată de controverse nesfârșite
Dosarele Eva / 02.02.2014

Tânăra americană, condamnată la 28 de ani de închisoare pentru uciderea unei studente britanice, susține că este nevinovată. Și-a omorât prietena sau este victima unei erori judiciare?

Mai întâi, faptele, așa cum au fost ele consemnate de justiție: în noaptea de 1 spre 2 noiembrie 2007, Meredith Kercher, în vârstă de 27 de ani, a fost găsită zăcând într-o baltă de sânge, pe jumătate dezbrăcată, cu 47 de răni pe corp, produse de lovituri de cuţit, în apartamentul pe care îl împărţea cu Amanda Knox, la Perugia, un oraş universitar din centrul Italiei. Autopsia a determinat că victima, studentă la Universitatea Leeds, a fost violată.

De atunci au trecut șase ani chinuitori pentru familia tinerei ucise, iar multe întrebări provocate de această crimă încă nu au un răspuns clar. Cine a ucis-o? De ce? - sunt chestiunile cele mai controversate în acest caz care a provocat numeroase și vii dezbateri în Italia, SUA, precum și înte țări. Justiția italiană a decis că tânăra americană Amanda Knox, colega de cameră a victimei, și fostul ei iubit, italianul Raffaele Sollecito, au ucis-o. Apoi a decis din nou că nu ei sunt vinovații. Iar a treia oară a hotărât iarăși că ei sunt vinovații.

Verdictul Curţii de Apel de la Florenţa a fost pronunţat joi, după 12 ore de deliberări. Amanda Knox, judecată în contumacie, a fost condamnată la 28 de ani şi şase luni de închisoare, iar Sollecito a primit 25 de ani de detenţie.
Procurorul a cerut 30 de ani de închisoare pentru fata în vârstă de 26 de ani, deoarece, potrivit acuzaţiei, ea se află la originea rănii celei mai profunde produse victimei, "imobilizată ca şi cum ar fi fost un animal". Pentru Sollecito (29 de ani) acuzarea a cerut 26 de ani de închisoare.

Cei doi tineri au ispăşit deja patru ani de detenţie, după ce au fost condamnaţi în primă instanţă, în 2009, ea la 26 de ani, iar el la 25 de ani de închisoare, într-un proces intens mediatizat, îndeosebi în Statele Unite.

Ei au fost achitaţi ulterior, în cadrul unui prim proces în apel, în 2011, dar această hotărâre a fost anulată anul trecut de către Curtea de Casaţie, care a relevat "multiple contradicţii şi incoerenţe evidente".

După ce a fost eliberată, Knox s-a întors în Seattle, orașul natal, unde a început un curs despre scrierea narativă. Autobiografia sa, "Waiting to be Heard/Așteptând să fiu auzită", i-a adus venituri de 2,4 milioane de dolari, bani cu care își plătește costurile procesului, scrie ziarul britanic Daily Mail. Ea nu s-a mai prezentat în faţa justiţiei italiene, refuzând să se predea

"pe mâna celor care vor să mă trimită la închisoare pentru un lucru pe care nu l-am comis", declara ea recent într-un interviu pentru New York Times, evocat de agenția Mediafax.



La rândul lui, Sollecito s-a mutat în Alpii elvețieni după achitare, iar la începutul rejudecării procesului a plecat în Republica Dominicană, stat care nu are un tratat de extrădare cu Italia, provocând suspiciuni că se va ascunde dacă urma să fie vinovat, scrie Daily Mail. Totuși, el s-a prezentat pe parcursul întregului proces, inclusiv joi dimineaţă, însă după-amiază unul dintre avocaţii săi a anunţat că el nu va fi prezent la momentul prezentării verdictului.



Condamnarea celor doi tineri nu este definitivă, întrucât nu au fost epuizate toate căile de atac, dar se poate spune că ei sunt deja cu un picior desupra prăpastiei.

"Parcă m-a lovit trenul"


În primul interviu televizat în direct după ce a fost din nou găsită vinovată pentru uciderea studentei Meredith Kercher, Amanda Knox a izbucnit în plâns. Sunt lacrimile ei sincere sau își joacă perfect rolul, în încercarea de a scăpa de sentința dură care o așteaptă în Italia? Numai ea știe.



Tânăra în vârstă de 26 de ani s-a declarat șocată de decizia instanței. A urmărit ultima pronunțare pe un post de televiziune italian, acasă, în Seattle, împreună cu familia sa. "N-am putut crede ce auzeam. Parcă m-a lovit trenul. Nu mă așteptam la așa ceva. Chiar așteptam mai mult de la sistemul judiciar din Italia. Prima oară m-au găsit nevinovată, cum pot să mă scoată acum vinovată fără un motiv rezonabil?", a spus Amanda Knox în emisiunea "Good Morning America", difuzată de televiziunea ABC.

Ea a anunțat că a trimis o scrisoare familiei tinerei britanice. "Am vrut doar să știe că înțeleg faptul că le este extraordinar de greu. După ce procesul a tărăgănat atât, un verdict nu mai poate fi o consolare pentru ei. Ceea ce oamenii vor când devin victime este să înțeleagă simplu ce s-a întâmplat, ei merită respect. Le urez tot ce e mai bun", a explicat tânăra acuzată de crimă.



"Sunt copleșită de valuri de emoții. Prima mea reacție a fost: <<Nu, asta e o greșeală. Voi face tot ce pot pentru a demonstra asta>>", a spus Amanda. Ea a mărturisit că, la auzul sentinței, s-a gândit mai întâi la prietenul ei italian. "Primul meu gând după verdict a fost <<Doamne, Raffaele>>. Mă simt susținută și respectată aici, știu că și el e sprijinit și respectat în Italia, dar el este vulnerabil. Nu știu ce voi face dacă-l închis, e o nebunie".



Întrucât sentința s-a pronunțat în Italia, iar Amanda Knox, cetățean american, se află în Statele Unite, se pune întrebarea dacă va fi extrădată înapoi în Peninsulă pentru punerea în aplicare a verdictului. Decizia aparține Curții Supreme de Justiție și Departamentului de Stat al Statelor Unite. Amanda a anunțat că nu se va întoarce de bunăvoie în Italia. "Voi lupta cu asta până se va termina. Nu e drept și voi face tot ce pot. Dar am mare nevoie de ajutor, nu pot face asta singură", a explicat ea.

De cealaltă parte a baricadei, fratele și sora victimei, Lyle și Stephanie, au declarat vineri că încă mai caută adevărul și nu pot trece peste moartea lui Meredith câtă vreme procesul e în desfășurare. Ei cer extrădarea Amandei și au refuzat să comenteze arestarea lui Sollecito la granița Italiei cu Austria. Potrivit agenției de presă italiene ANSA, Raffaele se află acum în arestul Poliției. "Cred că încă ne aflăm pe drumul spre adevăr și încă nu știm clar ce s-a întâmplat în acea noapte. Dacă cineva este găsit vinovat și condamnat pentru crimă și dacă există un acord privind extrădarea între aceste două state, nu văd de ce n-ar face-o. Cred că ar fi un precedent dificil dacă o țară precum SUA nu respectă legile pe baza cărora cere extrădarea criminalilor din alte țări. Ar fi într-o poziție ciudată dacă n-ar face-o", a spus Stephanie.



Amanda Knox este însă hotărâtă să reziste prin orice mijloace. Ea a declarat că autoritățile italiene vor trebui să o prindă și să o bage înapoi la închisoare. Sfidarea ei se bazează pe încrederea că Statele Unite nu o vor extrăda, după ce judecătorii din Florența au refuzat să țină cont de achitarea ei într-un proces anterior și au pronunțat pedeapsa de 28 de ani și șase luni de închisoare.

Avocații vor înainta recurs la Curtea Supremă de Justiție din Italia, un proces care va dura cel puțin un an. Până atunci, sentința trebuie pusă în aplicare, iar dacă tânăra americană, supranumită "Foxy Knoxy" ("Vulpița Knoxy") părăsește Statele Unite și pune piciorul în Uniunea Europeană, ea riscă să fie arestată pe loc.

Zvonuri despre căsătorie

Tulburați de verdict, părinții Amandei au povestit pentru ABC News că fiica lor a rămas blocată când a auzit sentința, spunând doar: "Vinovată, 28 de ani". Curt Knox și Edda Mellas au adăugat că ea părea mai preocupată de soarta fostului iubit. "Amanda e supărată, toți suntem șocați și furioși, dar gata să luptăm mai departe. Toți cei din familie suntem pregătiți să luptăm pentru adevăr și pentru libertatea ei și nu ne vom da bătuți", a spus mama tinerei.



Raffaele Sollecito a primit interdicție de a părăsi Italia, dar este judecat în stare de libertate. Dacă informația privind tentativa de a fugi din țară se confirmă, atunci situația lui devin mult mai complicată.
Într-un interviu pentru The Guardian, Amanda a declarat că a păstrat legătura cu fostul ei iubit, dar a negat zvonurile potrivit cărora el i-ar fi propus să se căsătorească cu el, astfel încât el să capete cetățenia americană și să scape de justiția italiană. "Nu-i adevărat. Nu știu de unde a apărut așa ceva", a spus ea pentru ziarul citat.
Ea a adăugat că dacă Sollecito va fi închis în timp ce ea va rămâne în libertate, speră că va avea loc un protest public.

Fratele fetei ucise, Lyle Kercher, consideră că verdictul nu poate fi sărbătorit, dar este cel mai bun la care puteau spera. "E greu să simți ceva acum, întrucât știm că apărarea va face un nou apel, probabil în februarie, așa că eram pregătiți pentru asta. Este probabil tot ce puteam obține acum. Pentru asta am lucrat până acum."
Într-un interviu pentru Sky, Lyle a spus că nu-i poate ierta pe cei vinovați de moartea surorii sale: "Cred că trebuie să fii foarte puternic, din punct de vedere religios, pentru a găsi această iertare. Se uită atât de ușor ceea ce s-a întâmplat cu Meredith. Chiar și acum, când citesc știrile de atunci mi se pare orbil. Oricine citește în detaliu despre ce i s-a întâmplat ei atunci își poate pune întrebarea - poate ierta vreodată pe cineva care i-ar face așa ceva surorii sau fiicei sale?".

Mama fetei ucide, Arline Kercher, era acasă, în Coulsdon, Surrey, și urmărea la televizor, în direct, procesul de la Florența. Reporterii de la Daily Mail au sunat-o pentru a o întreba ce părere are. Cu vocea gâtuită de emoție, doamna Kercher, care așteaptă de cinci să afle ce s-a întâmplat cu fiica sa, a spus că nu dorește să comenteze. Întrebată dacă se simte ușurată, a răspuns scurt: "Nu. Nu tocmai". Cu o poziție demnă, fără a încerca să speculeze momentul sau să pună presiune pe instanță sau pe apărare, femeia a încheiat scurta conversație printr-un simplu "Mulțumesc". Ce-o fi în sufletul ei, doar ea știe. Și rămâne acolo pentru totdeauna.

Susținătorii Amandei nu acceptă sentința

După ce a aflat vestea sentinței, Amanda Knox a emis o declarație de presă în care spune că se aștepta la mai mult de la justiția italiană: "În primul rând, trebuie să admitem că nu există consolare pentru familia Kercher. Durerea provocată de uciderea teribilă a lui Meredith îi va urmări pentru totdeauna. Ei merită respect și susținere. Sunt uimită și întristată de acest verdict injust. Am fost găsită nevinovată înainte, așa că mă așteptam la mai mult de la sistemul de justiție italian. Probele și pledoaria acuzării nu justifică un verdict de vinovăție fără o îndoială rezonabilă."

Avocatul ei, Luciano Ghirga, a anunțat că va face recurs. "Pentru cei ca mine care sunt convinși că Amanda e nevinovată, este o perioadă foarte dificilă. Trebuie să respectăm verdictul, dar îl vom înfrunta. Suntem foarte triști acum", a spus apărătorul tinerei. "Categoric, vom încerca tot. Acesta nu este ultimul cuvânt. Sunt foarte supărat pentru acest verdict. Vom rămâne bravi, avem mult curaj. Drumul spre următorul recurs e destul de dficil, dar suntem pregătiți pentru nouă bătălie", a adăugat avocatul.



Evident, tabăra celuilalt acuzat a adoptat aceeași poziție. "Este pregătit pentru orice. Este total uimit de faptul că instanța a schimbat verdictul. Judecătorii se iau după zvonuri. Asta nu e o surpriză. Au considerat tot timpul că ei sunt criminalii", a declarat Giulia Buongiorno, avocata lui Sollecito.
"Este foarte stresat, normal, dar foarte optimist. Nu vrea să vorbească cu nimeni după acest verdict, pentru el a fost o călătorie spre Iad. Tot timpul a trebuit să ia în considerare posibilitatea de a fi închis, a avut încredere în probe, dar acum a văzut cum acestea sunt spulberate, dar asta e, trebuie să vedem ce urmează. Ar fi vrut să fie în fața instanței la pronunțarea sentinței. Nu vrea să fugă sau să se ascundă", a spus John Q. Kelly, avocatul din SUA al lui Rafaele.

Judecătorul care a prezidat ședința, Alessandro Nencini, a ordonat anularea pașaportului lui Sollecito, dar nu emis nicio cerere care să vizeze limitarea libertății de mișcare a Amandei Knox, spunând că aceasta se află în mod justificat peste granițe, scrie cotidianul britanic Daily Mail.

Pentru tabăra de susținători a Amandei, noul verdict nu poate fi acceptat. Scenaristul și producătorul de la Hollywood Tom Wright, un apropiat al familiei Knox, a calificat verdictul drept "dezgustător". "Primele mele gânduri sunt pentru Rafael, el e acolo, iar efectul asupra lui este imediat. Ceea ce s-a întâmplat azi este dezgustător, mă simt insultat de această nedreptate crasă", a spus Wright, care se știe de 15 ani cu familia Knox.



Wright, care a scris o carte, "Ucigașul uitat", despre acest caz, a înființat și un site influent, www.friendsofamanda.org, prin care încearcă să obțină suport pentru tânăra acuzată de crimă. El spune că deși Amanda s-a întors acasă, nu va fi niciodată liberă cu adevărat până când familia fetei ucise va accepta că nu ea a comis crima. "Ceea ce o doare cel mai mult pe Amanda este că familia Kercher nu vrea să vadă că nu ea făcut-o, ei nu acceptă asta. Asta i-ar da eliberarea care nu poate veni fără binecuvântarea lor. Ăsta e cel mai trist lucru. Pot doar să-mi imaginez tortura. Nu va trece niciodată peste asta", a adăugat Wright.

Contradicții și nepotriviri

În al treilea proces din acest caz, tribunalul din Florența a audiat marți ultimele pledoarii ale avocaților Amandei, după patru luni de audieri, iar joi a anunțat verdictul. Este deja al șaselea an în care justiția italiană încearcă să elucideze crima din Perugia. Knox și Sollecito au fost condamnați pentru crimă în 2009 și au stat patru ani după gratii, dar sentințele lor au fost anulate după judecarea recursului.
După ce procurorii au făcut și ei apel, Curtea Supremă de Justiție a cerut rejudecarea procesului, invocând numeroasele "contradicții și nepotriviri" din dosar. Cazul a fost ultramediatizat în Europa și în Statele Unite, transformându-i pe cei doi tineri acuzați în celebrități, iar procesul a stârnit vii controverse.


Armate de bloggeri dezbat online probele din acest dosar, iar susținătorii din SUA ai Amandei au făcut tot posibilul pentru a transforma imaginea tinerei, dintr-o fată obsedată de petreceri și de sex, într-o victimă a unei erori judiciare. Adversarii lor consideră că acest lucru a împiedicat desfășurarea unui proces corect, notează Daily Mail.

Procurorii au cerut ca Sollecito și Knox să primească 26 de ani de închisoare pentru ucidere și pentru înscenarea unui jaf care să acopere crima. Ei au solicitat încă patru ani de pedeapsă pentru Amanda, ca urmare a implicării false a patronului unui bar, congolezul Patrick Lumumba, în declarațiile date polițiștilor, în tentativa de a obstrucționa ancheta.

O singură persoană se află acum în închisoare. Rudy Guede, originar din Coasta de Fildeș, execută o pedeapsă de 16 ani de închisoare pentru agresiune sexuală și uciderea tinerei britanice.

Procesul său a determinat însă că el nu a acționat singur, din cauza varietății rănilor de corpul victimei. Cadavrul avea peste 40 de răni, iar natura acestora indică mai mulți agresori.

În primul proces, procurorii au susținut că Amanda Knox și Sollecito au ucis-o pe Kercher în timpul unui joc sexual care a decurs prost, însă după recurs au abandonat această pistă. Rejudecarea s-a axat pe reexaminarea probelor DNA.

Avocatul lui Sollectiro a susținut că amprenta clientului său de pe clapa metalică a sutienului victimei se afla acolo în urma contaminării probelor, fiindcă piesa de lenjerie a fost recoltată de la locul faptei după mai bine de o lună și a fost atinsă de mai multe ori.
Urme din ADN-ul victimei au fost descoperite pe lama cuțitului din bucătăria apartamentului lui Sollecito, care a fost folosit și de Amanda Knox.



Potrivit Daily Mail, sunt șanse mari ca, la următorul recurs pe care apărarea îl va formula, Curtea Supremă de Justiție să mențină sentința. Tânăra ar trebui atunci să execute pedeapsa, iar ultima ei speranță ar fi apelul către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, un proces de durată.

Ce vor face Statele Unite?


Deși Amanda Knox a câștigat o puternică susținere populară, soarta ei depinde acum de autoritățile din țara sa. Experții cred că Statele Unite nu pot respinge cererea de extrădare care va fi formulată de statul italian, din moment ce Washingtonul a cerut de nenumărate ori același lucru autorităților din Peninsulă.

Avocații Amandei se bazează pe principiul american potrivit căruia nimeni nu poate fi condamnat de două ori pentru aceeași crimă. Această regulă este clar precizată în tratatul de extrădare semnat în 1983 de cele două țări, exemplificând situația în care SUA nu pot aplica acest acord.
Însă acest principiu al dublei condamnări se aplică în SUA la procesele cu jurați, iar Knox a fost achitată de o instanță formată din judecători. Autoritățile italiene pot folosit acest argument pentru a arăta că regula dublei condamnări nu se aplică în acest caz.



Julian Ku, care predă dreptul internațional la Hofstra University a declarat că protecția contra dublei condamnări nu se aplică în cazul Knox, fiind folosită doar pentru cetățenii americani care sunt judecați de instanțele din SUA.
Autoritățile italiene trebuie acum să urmeze câțiva pași formali pentru a obține extrădarea Amandei. Acestea vor înainta o cerere către Departamentul de Stat, în care vor prezenta pe scurt faptele cazului, legile aplicate pentru crimă, sentința și limitele acesteia, a explicat Julian Ku pentru cotidianul britanic The Telegraph. "Condamnarea ei îndeplinește lejer condițiile tratatului, așa că va fi greu pentru SUA să explice de ce nu doresc extrădarea", a spus Ku.

Alan Dershowitz, profesor de Drept la Universitatea Harvard, a declarat că în cazul în care Curtea Supremă de Justiție din Italia respinge recursul, Statele Unite vor fi nevoite să o extrădeze pe Amanda Knox. "Statele Unite cer extrădarea mai multor persoane decât orice altă țară din lume. Noi încercăm să-l aducem înapoi pe Edward Snowden și nu vrem să extrădăm pe cineva acuzat de crimă?", a declarat el pentru NBC.

Profesorul Dershowitz se îndoiește că Amanda poate scăpa de extrădare, întrucât în primă instanță a fost găsită vinovată, apoi a fost achitată la un nivel intermediar.
În schimb, Sean Casey, de la casa newyorkeză de avocatură Kobre & Kim, nu crede că extrădarea va fi acordată.

Dacă Statele Unite aprobă extrădarea, atunci Amanda va trebui să ducă o altă bătălie juridică cu autoritățile americane pentru a rămâne în țară. În cazul în care Departamentul de Stat nu va da curs cererii de extrădare, Amanda Knox va trebui să nu mai părăsească niciodată SUA, întrucât foarte multe țări, incluzând cele mai multe state europene, Canada, Australia și majoritatea celor din America Latină, au semnat tratate de extrădare cu Italia. Dar acesta ar fi un neajuns cu care Amanda Knox poate trăi.

Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro