Segolene Royal - Madame le President?
Divertisment · Vedete / De Greta Harja, 04.05.2007

Intreaga lume si-a atintit privirile asupra Frantei, aflata intr-unul din cele mai importante momente din toate timpurile: duminica, 6 mai 2007, se va desfasura cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, in care se vor infrunta cei doi candidati ramasi in cursa: candidatul de centru-dreapta Nicolas Sarkozy si socialista Segolene Royal. Daca aceasta din urma va castiga, va deveni prima femeie presedinte din istoria acestei tari.

Eventuala ei victorie este anticipata de numerosi analisti de pe mapamond, deoarece Segolene este un politician ager, cu doza de viclenie necesara pentru a face fata cu succes hatisurilor junglei politice, si in acelasi timp reuseste sa-si pastreze feminitatea si gratia. Pe de alta parte, la nivel global, ascensiunea unei femei pe treapta cea mai inalta a vietii politice nu mai constituie, am spune, o noutate. Precedentele create de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, respectiv presedintele statului Chile, Michelle Bachelet, vorbesc de la sine.


Dincolo de abilitatile ei diplomatice si de ceea ce reprezinta in plan politic, nu e nici o indoiala ca un rol important in propulsarea lui Segolene Royal pe scena clasei politice l-a constituit schimbarea sa din punct de vedere al infatisarii. Un aspect care altminteri ar putea fi catalogat ca fiind superficial? Tot ce se poate, insa importanta imaginii este covarsitoare, mai ales la un asemenea nivel si tinand cont de faptul ca atentia mass media este concentrata asupra ei, inclusiv din cauza ca ar putea deveni prima femeie presedinte al Frantei.


Cariera ei ar putea fi caracterizata de sintagma "Incet, dar sigur". Segolene Royal a intrat in politica in calitate de consilier al presedintelui Francois Mitterand si a obtinut primul ei post guvernamental in 1992. Ascensiunea sa a continuat in ritm constant, ea detinand portofoliile de ministru al Mediului si ulterior al Muncii.

Imaginea lui Segolene Royal este cea a unei femei moderne, apropiate de oamenii obisnuiti si preocupate, in acelasi timp, de respectarea autoritatii si valorilor familiei. Increzatoare in sine si in sansele sale, Segolene a precizat: "Detin experienta politica necesara si nu vad de ce un barbat ar fi mai pregatit decat o femeie pentru a prelua aceasta functie".


La cei 54 de ani ai sai, Segolene Royal nu-si arata varsta si ar putea fi descrisa ca fiind o femeie atragatoare si stilata. Lucrurile nu au stat insa intotdeauna asa. In 1997, ea purta inca o pereche de ochelari cu rame mari si inestetice, care nu-i puneau in valoare trasaturile chipului si avea mereu aceeasi coafura banala: parul prins la spate intr-o coada simpla. O infatisare austera, de profesoara severa, care astazi, cu ajutorul stilistilor, este de domeniul trecutului.

In primul tur de scrutin, desfasurat pe 22 aprilie, Segolene Royal a intrunit un procent de 25,87 la suta din voturi, in timp ce contracandidatul sau, Nicolas Sarkozy, a cumulat un procent de 31,18 la suta. Duminica, 6 mai 2007, vom afla daca Segolene Royal se va muta la Palatul Elysee si va pune astfel o noua caramida la fundatia vietii politice, percepute la nivel mondial.


Care va fi pretul?

Segolene Royal si-a afirmat nu o data inclinatia conservatoare, ea fiind o sustinatoare ferventa a familiei traditionale si a valorilor franceze. Printr-un ciudat joc al sortii (sau mai bine-zis, ironie), ea l-a scos din cursa prezidentiala pe nimeni altul decat Francois Hollande, partenerul ei de viata alaturi de care este de aproximativ 30 de ani, cei doi avand patru copii. Acesta nu a mai candidat la presedintie asa cum avusese intentia, dar a precizat ca va candida in 2012 daca Segolene va pierde acum. "C'est la guerre!".

Bineinteles ca multa lume se intreaba daca eventuala castigare a alegerilor prezidentiale nu o va costa extrem de scump, respectiv destramarea familiei. Aceasta ipoteza este alimentata inclusiv de afirmatia lui Francois Hollande care a declarat ca, in eventualitatea in care Segolene va castiga, el nu se va muta impreuna cu ea la resedinta prezidentiala.

Intrebat de catre reporterii BBC daca actuala situatie nu il deranjeaza, Hollande a precizat ca nu s-a suparat niciodata ca Segolene este mult mai populara si mai iubita decat el, insa Royal a evitat un raspuns direct referitor la modul in care se va schimba viata lor daca ea va castiga. "Voi fi intotdeauna alaturi de Francois", a mentionat Segolene Royal, evaziv si a adaugat: "Atunci cand suntem acasa, in familie, evitam sa aducem in discutie acest subiect".

In acelasi timp, Segolene se straduieste sa nu dea apa la moara speculatiilor care se fac pe aceasta tema si se dovedeste inflexibila cand vine vorba despre imixtiunea politicului in viata ei privata. Astfel, pe data de 18 ianuarie 2007, ea si-a suspendat timp de o luna purtatorul de cuvant, Arnaud Montebourg, dupa ce acesta afirmase la un post de televiziune: "Singurul 'defect' al lui Segolene Royal este partenerul sau".

Va fi cu atat mai interesant de urmarit ce se va intampla cu familia lor cu atat mai mult cu cat, avand de ales intre cariera politica si viata personala, Segolene Royal nu a ezitat sa-si sacrifice timpul petrecut alaturi de copii. Nici cand a fost insarcinata si nici dupa ce a nascut ea nu a renuntat sa lucreze. "A fost si este greu sa stau departe de ei, dar in acelasi timp munca ma implineste. Astazi, copiii mei au crescut, sunt fericiti si nici unul dintre ei nu a fost afectat in vreun fel de cariera mea. Iar daca totusi cineva a avut de suferit, aceea am fost eu. Nu am putut fi mereu alaturi de ei atunci cand au avut nevoie de mine, dar pot spune ca sunt o mama norocoasa, pentru ca am parte de copii minunati, care ma sustin in tot ceea ce fac", a spus Segolene Royal.

Chiar daca primul tur de scrutin s-a incheiat in favoarea lui Nicolas Sarkozy, o serie de sondaje de opinie efectuate in ultimele doua saptamani o dau drept castigatoare sigura pe Segolene Royal. Ea este sustinuta inclusiv de catre miscarea de rezistenta iraniana, ca urmare a unui discurs critic sustinut in campanie la adresa regimului iranian, in care a afirmat ca sprijina "o actiune diplomatica extrem de ferma, pentru ca aceasta tara sa nu obtina armament nuclear".
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro