Cazul celebrei acrtiţe Angelina Jolie care şi-a extirpat sânii pentru a reduce riscul de cancer mamar a făcut înconjurul lumii. Vezi cum a decurs operaţia prin care a trecut Angelina Jolie.
Cazul celebrei acrtiţe Angelina Jolie care şi-a extirpat sânii pentru a reduce riscul de cancer mamar a făcut înconjurul lumii. Vezi cum a decurs operaţia prin care a trecut Angelina Jolie.
Dublă mastectomie: De la 87%, riscul de cancer mamar a scăzut la 5%
Actriţa Angelina Jolie a luat decizia de a face o dublă mastectomie pe 2 februarie a.c., scăzând astfel riscul de a face cancer mamar de la 87% la 5%. Deoarece mama ei, Marcheline Bertrand, a murit la 56 de ani din cauza unui cancer ovarian actriţa a decis să facă un test prin care să ştie dacă este purtătoarea unor gene implicate în apariţia cancerului mamar. Rezultatul testului a relevat că este purtătoare a genei BRCA1, care determină apariţia cancerului, iar riscul de a dezvolta această afecţiune era foarte ridicat, de 87%.
"Când am aflat care este situaţia, am decis să iau măsuri pentru a minimaliza riscurile cât se poate de mult. Am decis să fac o dublă mastectomie, preventiv. Am început cu sânii, deoarece riscul de cancer la sân este mai mare decât cel de cancer ovarian, iar operaţia este mai complexă", a mai scris vedeta, precizând că după această procedură complexă, care a durat trei luni, riscul de a dezvolta cancer mamar a scăzut la 5%.
În toată această perioadă, actriţa a avut numeroase apariţii publice, însă nu a lăsat să se vadă niciun moment că trece prin momente de groază.
Principalele gene implicate în apariţia cancerului mamar şi ovarian sunt BRCA1 şi BRCA2, iar riscul ca o femeie să-l dezvolte este mult ridicat dacă moşteneşte aceste gene care au suferit mutaţii. Astfel, femeile care depistează o mutaţie a acestor gene sunt mult mai predispuse riscului de a dezvolta cancer la o vârstă tânără (înainte de menopauză). Mastectomia reprezintă cea mai radicală metodă de prevenire a unui risc ridicat de cancer mamar, pentru acele femei (0,2% din total) care sunt purtătoare ale unor predispoziţii genetice pentru acest tip de cancer.
Ce presupune operaţia de mastectomie
Această intervenţie complexă presupune extirparea ţesutului mamar printr-o incizie făcută sub sâni. Dubla mastectomie constă în înlăturarea totală a celor două glande mamare, păstrând pielea. Însă, această interveţie radicală nu face să dispară definitiv riscul de cancer mamar, ci doar îl reduce foarte mult, după cum aflăm de la medicul Dominique Stoppa-Lyonnet, şeful serviciului de genetică oncologică la Institutul Curie din Paris, citat de Hotnews.
Cum a decurs dubla mastectomie suferită de Angelina Jolie
Într-un articol intitulat "Opţiunea mea medicală", publicat în New York Times, Angelina Jolie povesteşte cu amănunte momentele prin care a trecut de pe 2 februarie până pe 27 aprilie când s-au încheiat cele 3 luni de proceduri medicale pe care le implică mastectomia.
1. Pe 2 februarie 2013 Angelina a fost supusă unei proceduri care are rolul de a elimina boala din vasele de sânge din spatele mameloanelor. Astfel, cresc şansele ca mameloanele să fie salvate. "Procesul meu a început pe 2 februarie cu o procedură care elimină boala din vasele de sânge din spatele mameloanelor şi face ca această zonă să primească irigaţie sangvină în plus. Această procedura poate cauza durere şi vânătăi, însă creşte şansele ca mameloanele să fie salvate", spune actriţa.
2. După două săptămâni a suferit prima operaţie majoră, de îndepărtarea a ţesutului mamar. "Două săptămâni mai târziu am avut prima operaţie majoră, când ţesutul din interiorul sânului este îndepărtat şi înlocuitori temporari sunt plasaţi înăuntru. Operaţia poate dura până la 8 ore. M-am trezit cu tuburi de drenaj şi dispozitive de îndreptare în sâni. Este ca o scenă desprinsă din filmele science-fiction. Însă după câteva zile te simţi din nou normal."
3. După nouă spătămâni a făcut operaţia de reconstrucţie a sânilor. "După 9 săptămâni, operaţia finală este completată cu reconstrucţia sânilor cu implanturi. Au fost foarte multe inovaţii în această procedură în ultimii ani, aşa că rezultatul poate fi frumos.", a explicat vedeta în articolul publicat în New York Times.
Cancerul mamar în România
Cancerul la sân este prima cauză de deces în rândul femeilor din România. În fiecare an, aproximativ 6.000 de femei se îmbolnăvesc de cancer la sân şi peste jumătate pierd această bătălie, cauza principală fiind diagnosticarea bolii în stadiu avansat. Diagnosticat în fază incipientă, cancerul la sân, poate fi tratat relativ uşor şi fără urmări, chiar vindecat. Descoperit în stadiu 0 sau 1 poate fi vindecat în proporţie de 94%.