Regina Maria a Romaniei, "ultima romantica"
Asa o numeste Hannah Pakula pe cea careia i-a dedicat o biografie intr-o reusitaincercare de reconstituire a unui destin regal. Putine femei au jucatin istoria romanilor un rol atat de important si spectaculos ca reginaMaria.
Maria de Edinburg s-a nascut in 1875 in familia regala britanica, ceeace i-a permis sa se inrudeasca cu toti puternicii zilei. Fiica celuide-al doilea fiu al reginei Victoria a Marii Britanii, printul Alfred deEdinburg si duce de Saxa Coburg-Gotha, fratele viitorului rege Eduardal VII-lea, era vara si cu imparatul Nicolae al II-lea al Rusiei prinmama sa Maria, mare ducesa de Rusia si unica fiica a tarului Alexandrual II-lea.
Pentru ca cercul sa fie complet, viitoarea regina a Romaniei era varaprimara si cu imparatul Germaniei Wilhelm al II-lea, prin mama acestuia,fiica cea mare a reginei Victoria. Toate aceste inrudiri i-au oferitMariei un prestigiu mai mare nu numai fata de cel al viitorului sot,Ferdinand, mostenitorul tronului Romaniei, dar chiar si fata de celal regelui Carol. Asa se explica intr-o anumita masura refuzul Marieide a accepta constrangerile de orice fel pe care le va descoperi cumulta nemultumire la curtea de la Bucuresti. In plus, independenta saera legata si de calitatile unanim recunoscute: frumusete rapitoare,inteligenta, vointa razbatatoare, eleganta, simt al umorului si nu inultimul rand romantism.
Fata de sotul sau a reusit sa se impuna si pe tot timpul domniei afost mult mai vizibila. In schimb, cu regele Carol I a intrat repedein conflict inca din primele zile ale sederii in Romania. Maria nuputea sa se conformeze regulilor stricte impuse de Carol la curte,nu agrea atmosfera rigida si a facut tot posibilul pentru a-si castigalibertatea. In amintirile sale, "Povestea vietii mele", descrie lungaconfruntare dintre ea si rege, care pana la urma a devenit un compromis:Maria a invatat sa priveasca cu ochi mai ingaduitori regulile caseiregale iar Carol a devenit mai maleabil si a acceptat unele lucruri,cum ar fi marea dragoste a printesei pentru echitatie.
Cum spuneam, interesanta ni se pare comparatia Mariei nu atat cu reginaElisabeta sau cu augustul sau sot Ferdinand, ci cu regele Carol. Dacaacesta a dorit sa obtina respectul poporului sau, Maria a dorit sa fieiubita si a si fost. Romanii au fost bucurosi sa descopere o viitoareregina pe gustul lor, gata oricand sa se coboare printre ei, fara arenunta insa la majestetea sa, spre deosebire de Carol, care ii vaguverna cu o privire rece si o mana de fier, este drept, cat se poatede potrivite daca tinem cont de moravurile romanilor si de prefacerileimpuse de epoca.
Viata personala a celei care devenea in 1914, la moartea regelui Carol,regina romanilor, alaturi de regele Ferdinand, a fost una destul dezbuciumata. Ii placeau barbatii frumosi si mai ales cei imbracatiin uniforma, iar aventurile sale galante faceau subiectul suetelorromanilor. Gurile rele spuneau ca cel putin unul din copiii Mariei,principesa Ileana, ar fi avut drept tata pe altcineva decat pe Ferdinand,printul Barbu Stirbei, iar ca fiica sa cea mare, Maria, s-ar datorascurtei legaturi cu un tanar locotenent. Zvonurile erau alimentate si deunele dintre doamnele elitei romanesti cu care regina a ajuns in conflict,printre acestea numarandu-se Zoe Sturza sau chiar Martha Bibescu.
Trebuie sa spunem insa ca regina Maria nu si-a dedicat viata exclusivplacerilor si aventurilor sentimentale. Ea a continuat opera sociala siculturala inceputa de Carmen Sylva si a folosit pentru aceasta prestigiulsi pozitia sa, mult mai pregnante decat ale predecesoarei sale. Deasemenea, in timpul razboiului a organizat si condus un important serviciude asistenta medicala pentru soldati si nu a ezitat sa mearga deseoripe front printre cei care luptau. Spre deosebire de Elisabeta, reginaMaria a jucat si un important rol politic, fiind unul din elementelecare au decis intrarea Romaniei in primul razboi mondial alaturi deAnglia, Franta si Rusia. Regele Ferdinand, altfel inteligent si cult,era de o timiditate si nehotarare suplinite de multe ori de puternicapersonalitate a reginei. La Conferinta de pace de la Paris din 1919 aavut rolul ei, evident neoficial deoarece Constitutia nu-i acorda nicio putere politica.
Maria a atras atentia nu numai romanilor dar si lumii. In 1926 a facuto vizita de o luna in America pe care o parcurge aproape de la un capatla altul intr-un adevarat mars triumfal. Primita destul de rece depuritanul presedinte Coolidge care aflase cate ceva despre faima reginei(s-o fi gandit Maria atunci la Carol I?) a fost in schimb aclamatade americani, surpinsi sa vada o regina frumoasa si foarte eleganta,dezinvolta si neconventionala, care i-a cucerit de la inceput. In sudulstatului Washington regina a inaugurat resedinta - muzeu a miliardaruluiamerican Samuel Hill care o invitase in mod special. Astazi la Maryhillexista o sala care aminteste de acest moment si care este decorata cuobiecte aduse de regina in 1926. Pe tot timpul vizitei, ziarele americaneau facut o intensa propaganda Romaniei, atat de necesara pentru o taraaproape necunoscuta in America.