Horatiu Malaele, un tata tolerant
Divertisment · Vedete / De Oana Grecea, 01.11.2002

"Hora", cum il striga prietenii, colegii, este si actor de teatru si film,si grafician dar si tata si sot. Familia si viata lui extraprofesionalasunt mai putin cunoscute, din doua motive: nu prea vorbeste despre astasi apoi nu prea are timp liber. Despre putinul pe care il are a vorbitcu mine, intr-un interviu neconventional si destul de fugar...

Nici nu-i de mirare ca actorul Malaele este mai tot timpul ocupat si pefuga. Mi-a propus ca intalnire Teatrul Foarte Mic, unde urma sa joace in"Lectia", piesa regizata de el. Dar cum are atatea pe cap, a intarziat siinterviul (adica intrebarile mele) a fost scurtat imediat. Am discutatin cabina sa de machiaj, unde am constatat cat de putin pretentios estesi in acelasi timp, cat de modest. Cabina era si pe post de garderoba,si toate dotarile sale erau un birou cu oglinda si doua scaune, folositecandva, probabil prin 1800, drept decor...


Aveam emotii pentru ca nu stiam daca va raspunde unor intrebari ale mele,daca va fi cat de cat dispus sa vorbeasca despre viata sa personala. Darcum majoritatea timpului si preocuparilor sale se "invart" in jurulactivitatii sale artistice, nu puteam sa ratez ocazia de a afla undemai joaca si ce mai pregateste.

In primul rand, l-am urmarit dar l-am si intrebat daca varsta de 50 deani (impliniti in august) reprezinta un moment de cotitura in viata lui,daca l-a marcat in vreun fel. Mi-a spus sincer ca reprezinta doar un numarde ani, si ca nu si-a facut o retrospectiva a activitatii sale. "Nu-midoresc decat sa pot comunica in continuare cu publicul", a mai adaugatMalaele. In privinta starii de spirit declara ca "varsta mea s-a opritundeva pe la 28 de ani. Nu simt greutatea celor 50 de ani. Probabil deaceea m-am si serbat, desi imi spunea cineva intr-un mod cinic ca inmomentul in care greutatea lumanarilor este mai mai mare decat greutateatortului, e mai bine sa renunti a te mai serba".


Horatiu Malaele este casatorit de 17 ani, iar sotia este absolventa deCibernetica si director financiar la compania Nestle. Impreuna au doibaieti, Ion Bogdan, de 17 ani, si Cristian, de 15 ani. Nu au inclinatiiartistice: "nici ei nu tin sa se orienteze spre teatru si nici eu nutin". Nu este un parinte prea autoritar, crede chiar ca reactioneazaabsolut normal, ca orice parinte din lumea asta, si este cel maibun prieten al baietilor sai. Desi nu prea stiu de frica parintilor,baietii mai sunt din cand in cand pedepsiti daca gresesc, "dar se lasapedepsiti".


Despre "odraslele" sale marele artist spune ca petrec mult timp peinternet. "E greu sa stii acum daca e bine cu sau fara calculator. Nu preamai citesc romane, dar nu stiu daca mai e nevoie din moment ce citesc atatde mult pe internet." Modelul este luat poate de la societatea americana(occidentala), spune Malaele, care este aculturala prin mentalitate siunilaterala prin inclinatii. Sunt perfectionisti in ceea ce fac ei. "Noivenim cu o cultura generala si o acumulare din toate domeniile si nustiu daca e neaparat nevoie de asta. Pana la urma cred ca societatea seva structura dupa modelul occidental: sa stii o bucatica foarte bine sipe asta sa te perfectionezi".


In putinul timp liber avut la dispozitie, Horatiu merge si joaca teniscu cativa prieteni. "Joc cu asiduitate acest sport. Joc destul de prost,si alteori mai putin prost. Il practic pentru miscare, dar sunt si patimasuneori, si asta e bine pentru ca te mentine inlauntrul lui." Fotbalul ilpasioneaza doar din patru in patru ani, daca echipa Romaniei e calificatala vreun Campionat Mondial.

Ii place sa mearga la mare si la munte cu familia, atunci cand aretimp. Nu detine nici un fel de propietate in vreun astfel de loc,decat cea a parintilor lui. Horatiu Malaele recunoaste ca nu prea areindeletniciri casnice pentru ca nu prea are timp. Pentru ca o relatiesa mearga, crede in importanta fidelitatii cuplului.

Horatiu apreciaza ca majoritar, un succes este datorat muncii, atentieicu care iti vezi de treaba, dar tine si de putina bafta. Intrebat desprecalitatile si defectele pe care le are omul Malaele, a raspuns ca acesteatin de obicei de cei care ti le masoara, dupa calitatile si defectelelor. "Eu sunt un tip credincios si vreau sa cred ca din acesta perspectivasunt un tip moral". Printre defecte crede ca s-ar putea numara acela caenerveaza prin prea multa munca. "Nu sunt un tip comod dar nici incomod",mai spune Horatiu.

Viata marelui artist a fost, incepand de la 18 ani, un sir de intamplaricare l-au "tarat" in aceasta meserie. "Cand am venit in Bucuresti amvrut sa dau la Arte Plastice, apoi am asistat la cateva spectacole aleTeatrului Bulandra si atunci ceva a in mine si m-am hotaratsa dau la teatru. Parintii mei au fost tot timpul extrem de loialidorintelor mele, asa incat nu s-a pus problema ca ei nu ar fi de-acordcu alegerea mea".

Caricatura, o alta latura artistica a actorului si regizorului HoratiuMalaele, este o pasiune pentru el. "In momentul in care ma gandeam sadau la Arte Plastice, m-am apucat de alte discipline: acuarela, guasasi am esuat in caricatura". O expozitie permanenta "Horatiu Malaele"se gaseste in antecamera unuia din localurile Bucurestene (restaurantulNabab). "Daca fac o caricatura de ideie, trebuie sa ma implic inmomentul in care o fac. O astfel de caricatura necesita un minimumde inteligenta. Daca e vorba de o caricatura-portret a unui individ,trebuie sa-l cunosti bine, sa stii latura lui structurala, ca sa potisa-l desenezi bine, si pe dinauntru".

Horatiu poate fi intalnit si in sala de teatru, ca spectator. De curanda "vizionat" spectacolul "Creatorul de Teatru", cu Marcel Iures, pecare l-a placut foarte mult. "A fost o revelatie la nivelul rolului,o revelatie nebanuita. Mi-a facut mare placere sa-l vad", spune cu multfair-play Horatiu despre colegul sau de meserie.

Hora isi iubeste, deopotriva, toate rolurile si piesele in care ajucat. "Ca sa ai izbanda mai mare intr-un rol presupune sa ai un esec incelelalte, iar eu nu cred ca am avut esecuri majore". In prezent, poatefi vazut in piesa "Unchiul Vanea" si "Cafeneaua" de la Teatrul Bulandra,in "Lectia" - Teatrul Mundi, si in ultimile spectacole cu "Puricele",la Teatrul Nottara. Se intentioneaza reluarea piesei "Podul", la TeatrulNational, proiect nefinalizat inca.

Horatiu este jucat (ca regizor), in trei piese la teatrul de Comedie("Tara lui Abuliu", "Bani din Cer" si "Palaria"), pe langa cele in caredetine si rolul principal ("Cafeneaua", "Podul", "Puricele", "Lectia"). Casi proiect teatral, la Bulandra pregateste, poate spre primavara, piesa"De Pretore Vincentzo" a lui Eduardo de Felipo.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro