Fata mai putin stiuta a istoriei
Divertisment · Vedete / De Oana Grecea, 21.03.2002

Se spune ca femeile au influentat, mai mult sau mai putin din umbra,istoria lumii. Incepand din aceasta saptamana vom incerca, cu ajutorulunor istorici, sa aducem in prim plan personaje feminine care au avutun cuvant important de spus la vremea lor. Prima intalnire am avut-o cuacademicianul Dan Berindei care a facut pentru cititoarele Eva o scurtaprezentare a rolului femeii in societate de la inceputuri pana in zilelenoastre.

Inca din Paradis, spune academicianul Dan Berindei, Eva a stat alaturide Adam si i-a creat probleme. In acelasi timp, Eva s-a afirmat cao entitate de care Adam nu s-a putut dispensa si a demonstrat ca arepropria ei individualitate.

In mod semnificativ o femeie a fost aleasa sa gazduiasca si inlesneascacoborarea fiului lui Dumnezeu intre oameni.

In preistorie a existat in multe locuri matriarhatul, in care femeiadetinea rolul de conducator in societatea umana. Incepand cu antichitatea,cand femeia a fost situata pe o pozitie de subordonare si dependentaexcesiva fata de barbat, au existat chiar si atunci nenumarate femeicare prin insusirile lor au reusit sa se impuna contemporanilor: Reginadin Saba, poetesa Safu, Cleopatra - femeia de o rara frumusete dar sicu evidente calitati de politician.


In antichitatea elena, femeia a ocupat un loc deosebit. Nu intamplator auexistat zeite ca Afrodita dar si ca Hera care au intruchipat frumuseteadar si intelepciunea si care se constituiau in fond pentru societate camodele. Ar mai fi existat oare Razboiul din Troia, atat de celebru inistoria umanitatii, daca n-ar fi existat frumoasa Elena din Troia?Femeia a ocupat un loc deosebit si in societatea romana. In Bizantavem cateva imparatese care n-au fost doar sotii, ci efectiv au condusdestinele imparatiei si uneori cu eficienta (de exemplu imparateasaTeodora a lui Justinian).


In Evul Mediu Occidental, femeia incepe sa castige un statut aparte,devine subiectul admiratiei cavalerilor dar si al infruntarilor inturnire. Totodata, femeile isi pastreaza si functiile politice mai alescele dotate cu insusiri deosebite: in secolul al XVI-lea, cand au fostcunoscute Reforma si Renasterea, s-a remarcat prin inteligenta, lipsitade scrupule dar si eficienta regina Angliei, Elisabeta I.

In veacul al VII-lea si al XVIII-lea, Secolul Luminilor, femeiatraieste o epoca a galanteriei, a innoirilor care se constata indomeniul modei. Femeia a fost intodeauna "inrobita" de propria eiimbracaminte. Femei ca doamna de Pompadour si Maria Antoaneta incheieera vechiului regim, una din ele in mod tragic, dar amandoua afirmandu-sepana si in memoria noastra.


In secolul luminilor mai putem aminti doua exemple de femei imparatese,suficient de "moderne" in gandirea lor: Maria Thereza a Austriei siEcaterina a II-a a Rusiei. Si una si alta au contribuit la o reala innoirea imperiilor lor si au facut poate ca "revolutia" sa mai fie amanata.In secolul al XIX-lea, femeia este adorata si cautata de poetii romaticidar uneori se gaseste si pe baricadele revolutiei: Ana Ipatescu si MariaRosetti. In veacul al XIX-lea, femeile reusesc din ce in ce mai mult sase inscrie alaturi de barbati ca femei carturare: de exemplu ConstantaDunca, care a purtat numele literar de Camil D'Alb.
Cinstire ar merita, in aceasta perioada de rascolitoare progrese MarieCurie, cu rosturi atat de insemnate in ceea ce priveste preogresulrealizat privind radioactivitatea.

Pentru epoca Romaniei Moderne pot fi amintite doua regine: Elisabeta(Carmen Silva) si Regina Maria, amandoua cu activitate literara siartistica. Merita amintita demna si inteleapta Elena Cuza, doamna primuluiprincipe al Romaniei.
Alte personalitati ale veacului XX care s-au afirmat nu numai ca romancedeosebite dar si ca femei de cultura acceptate si in mediul culturalfrancez ar fi: Contesa de Noailles, Elena Vacarescu si Marta Bibescu.In istorie exista desigur si exemple negative, cu consecinte nefastepentru societate, si printre acestea se numara Elena Ceausescu, dar,din fericire, exemplele bune sunt mai numeroase.

Este un lucru evident, incheie academicianul Dan Berindei, ca in istoriaumanitatii femeia a fost tot timpul prezenta, contribuind in primulrand la persistenta umanitatii, dar a fost si fauritoare de istorie sia jucat un rol important in societate.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro