EXCLUSIV Halit Ergenc, actorul principal din „Suleyman Magnificul“: „Istoria s-ar fi scris altfel dacă nu ar fi existat Hurrem“ - VIDEO
Divertisment · Vedete / 17.10.2012

Serialul „Suleyman Magnificul - Sub domnia iubirii“, de la Kanal D, este revelaţia acestei toamne şi a câştigat bătălia pentru audienţă, fiind urmărit de aproximativ 1,5 milioane de români pe minut.

Cu toate că filmul a stârnit mai multe controverse în Turcia, el rulează în continuare, fiind în ţara mamă la al treilea sezon. În România, serialul este difuzat luni şi marţi, de la ora 20.30.

Halit Ergenc, actorul care îl interpretează pe Suleyman, a acceptat să acorde un interviu în exclusivitate site-ului eva.ro

eva.ro: Cum ţi s-a părut scenariul, la prima vedere, când ai văzut că Suleyman este demitizat şi adus în randul oamenilor, fiind prezentat ca un om ca oricare altul? Ţi-ai schimbat părerea despre el?



Halit Ergenc:
Demitizarea lui Suleyman Magnificul este un plus uriaş pentru serial, pentru că sultanul devine foarte credibil în ochii privitorilor. Eroii sunt şi ei oameni, au şi ei slăbiciuni. Aceste slăbiciuni nu-i ştirbesc însă lui Suleyman nimic din măreţia atestată cu documente istorice.

Telespectatorii au acces la ce se află dincolo de consemnările seci sau de porţile bine ferecate ale Palatului Sultanului, intră în intimitatea vieţii acestuia, fie că este vorba de harem şi de relaţia cu Hurrem, de raporturile de iubire şi putere dintre sultan şi mama acestuia sau de prieteniile uneori atât de fragile dintre cel mai puternic om al Imperiului Otoman şi unii dintre supuşii lui.


Suleyman iubeşte, suferă din iubire, îi face, la rându-i, pe cei apropiaţi să sufere. Suleyman poate fi manipulat uneori, deşi pare atotştiutor şi invincibil. În acelaşi timp, sultanul este întelept, echilibrat, tandru cu cei apropiaţi, cultivat, îndrăzneţ, interesat de prosperitatea şi siguranţa poporului său.  

Ai contribuit şi tu la producţia serialului. În ce zone ţi-ai adus contribuţia?

Înainte cu un an şi jumătate de începerea filmărilor am început să mă documentez la modul cel mai serios. Am citit foarte multe cărţi de istorie şi am descoperit că cele mai grozave lecturi sunt cele care îţi dezvăluie trecutul.


Am citit nu pentru că devenise o obligaţie de serviciu, ci pentru că realmente mă pasiona ceea ce descopeream. Astfel, am reuşit să înţeleg contextul în care sultanul lua deciziile personale sau politice, să înţeleg ce anume îl fascina la Hurrem, să mi-l imaginez în diferite ipostaze, fie în fruntea ienicerilor, semnând documente de maximă importanţă pentru Imperiu sau impunându-şi voinţa în faţa mamei sale, pe care o iubea extraordinar de mult. 

Cât este însă realitate şi cât este ficţiune în serial?


Scenariştii au avut în permanenţă consultanţi istorici, pentru fiecare episod. Reperele istorice au fost respectate, însă dincolo de ele, acolo unde s-a ţesut  povestea legăturilor dintre oameni, a intervenit ficţiunea.

 

Cum ai primit criticile oamenilor la lansarea serialului? A intervenit chiar şi premierul Recep Tayyip Erdogan...

Au existat anumite tensiuni pentru că oamenii şi-l imaginau pe Suleyman Magnificul pe un piedestal. Era o imagine cumva schematică, rece. Serialul l-a umanizat pe Suleyman şi a reuşit până la urmă să convingă publicul că nimeni nu îşi propunea să murdărească memoria unui mare om.

Odata cu acest serial s-a redeschis şi curiozitatea oamenilor pentru istorie, pentru frumuseţea palatelor şi costumelor acelor vremuri, iar acest interes s-a trezit nu numai în Turcia, ci şi în celelalte ţări unde serialul a fost difuzat. 

Te aşteptai la ecouri şi în presa internaţională? Serialul a apărut şi în „New York Times“ şi „The Guardian“.

Eram conştient de valoarea şi frumuseţea producţiei, iar ecourile din presa internaţională au venit ca o reconfirmare pentru mine.

Ştiam câte eforturi au fost depuse pentru realizarea acestei poveşti extraordinare, m-au bucurat enorm articolele elogioase la adresa serialului.

Ce părere ai despre Hurrem? Crezi că l-a iubit cu adevărat pe sultan? Consideri că istoria imperiului ar fi fost alta dacă nu era ea?

Între Suleyman şi Hurrem a existat iubire. Chiar dacă, iniţial, planurile lui Hurrem erau de răzbunare, sultanul i-a topit orice idee malefică în ceea ce-l priveşte.

Hurrem s-a îndrăgostit de Suleyman, pentru că acesta avea şi calităţile necesare să o seducă. Era un bărbat atrăgător, foarte inteligent şi cultivat, în plus era şi cel mai puternic om al Imperiului. În acelaşi timp, Suleyman s-a îndrăgostit de faptul că Hurrem nu se temea de el, pretindea să-i fie chiar egal. Legile iubirii ies din sfera legilor cetăţii, iar sultanul ştia să aprecieze personalitatea extraordinară a acestei femei.

Istoria s-ar fi scris altfel dacă nu ar fi existat Hurrem, tocmai pentru că ea a avut un rol foarte important în deciziile luate de Suleyman.  De asemenea, nu am mai fi auzit de Hurrem în zilele noastre.

Femeile din viaţa sultanului au fost îndrăgostite de el sau de privilegiile primite odată cu statutul de preferata sultanului?

Pentru femeile din acea perioadă era un privilegiu să se afle în haremul sultanului. Viaţa devenea mai uşoară, în sensul că cele alese nu se mai confruntau cu lipsuri de ordin material.

În acelaşi timp, statutul de privilegiate venea la pachet şi cu anumite doze de suferinţă, pentru că nu era simplu să ajungi la sufletul acestuia. Cred că femeile din viaţa lui îl iubeau pe Suleyman, care întrunea şi calităţi ce-l făceau foarte special, dar se şi bucurau de acel statut.  



Ce ai avea să-i spui lui Suleyman dacă te-ai putea întâlni cu el?

 
I-aş spune că urmaşii lui nu au risipit în întregime comoara lăsată de el. Turcia nu mai este un Imperiu, dar e o ţară superbă, cu oameni foarte muncitori.

Cum crezi că s-ar adapta Suleyman dacă ar trăi în Turcia de azi?

Cred că spiritul lui de reformator ar intra în funcţiune. 

Care a fost cea mai dificilă scenă filmată până acum?

Scenele de război sunt cele mai dificile, pentru că presupun desfăşurări mari de forţe. E nevoie de concentrare maximă şi coordonare perfectă în astfel de filmări.

Ai intrat foarte bine în pielea personajului, mulţi fani te identifică cu Suleyman. Cine crezi că a fost cel mai influent personaj din anturajul acestuia?

Cu siguranţă, cel mai influent om din anturajul lui a fost chiar Hurrem. Iar rivalitatea dintre Hurrem şi Ibrahim din Parga venea şi din faptul că Marele Vizir avea de asemenea un rol foarte important în deciziile luate de Suleyman.

Cum vezi serialul „Suleyman Magnificul“ în raport cu alte seriale istorice, precum „The Tudors“, „Familia Borgia“ sau altele de acest fel?

Toate cele trei seriale fac apel la trecut, prezintă viaţa unor mari lideri care au marcat istoria lumii. Romanţează mai mult sau mai puţin viaţa personajelor, dar indiferent de raportul istorie/ficţiune, toate aceste trei producţii au un mare merit, acela că trezesc curiozitatea publicului pentru istorie, pentru trecut.  

Care este secretul succesului internaţional al serialului?

Este o producţie revoluţionară, cu un buget record pentru serialele turceşti, cu un subiect care a stârnit controverse, cu decoruri şi costume fabuloase. La toate acestea se adaugă jocul actorilor, scenariul, regia şi, nu în utimul rand, coloana sonoră, care au făcut din această producţie un adevărat fenomen. 

Deja ai foarte mulţi fani în România. Vei veni să-i cunoşti?

Mulţumesc publicului românesc că este atât de receptiv şi urmăreşte serialul „Suleyman Magnificul“. Îmi doresc foarte mult să vizitez România, plănuiesc o astfel de călătorie.

NOTĂ: Preluarea acestui articol se poate face numai cu menţionarea sursei prin link valabil

 

(iulian.ioncea@imedia.ro)

Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro