9
Eva Peron, idolul Argentinei
Divertisment · Vedete / 01.04.2003

Născută la 7 mai 1919, în colonia agricolă La Union, un orășel din apropiere de Los Toledos, Maria Eva Duarte a fost fiica nelegitimă a unei servitoare din Pampas - imensa câmpie fertilă din centrul Argentinei - și a unui proprietar de terenuri, destul de bogat.

La început, fetița este crescută la fermă, împreună cu surorile ei bastarde, separat de copiii legitimi. După moartea tatălui, într-un accident de circulație, se mută împreună cu mama în orășelul Junin, unde deschid o pensiune familială. Surorile mai mari se mărită cu clienți ai localului.

 

Cum a ajuns Eva Peron idolul Argentinei 

 

La vârsta de 15 ani, Eva fuge la Buenos Aires împreună cu un cântareț de tangouri, însurat, pe nume Augustine Magaldi - care-i promite că o face actriță.

Citește și: Coco Chanel, o amantă inteligentă: Cum a ridicat legendara creatoare un imperiu într-o lume a bărbaților

Ajunsă în capitală, înțelege că viață nu este chiar atât de simplă.

Magaldi o părăsește și ajunge să ducă o viață mizeră. După prima decepție, întreține câteva legături efemere și pozează pentru reviste. Reușește să câștige ceva bani lucrând că prostituată în cluburile de noapte. Obține până la urmă și roluri în piese de teatru și filme. În anul 1940, capătă o slujba modestă la postul de radio privat, Radio Belgrano. Ambițioasă și tenace, dobândește o emisiune proprie. Surprinzător, cucerește o popularitate atât de mare, încât este supranumită "Senorita Radio".

 

Momentul decisiv din viața ei 

 

Trei ani mai târziu, apare momentul decisiv din viața ei. În iunie 1943, ofițerii favorabili dictaturilor fasciste din Europa preiau puterea, pentru a împiedica guvernul democratic argentinian să angajeze țara alături de aliați. Este instaurată o junta, în sânul căreia postul de subsecretar de stat și ministru de Război este ocupat de colonelul Juan Domingo Peron, care luptase în Italia și văzuse cum își facuse loc în frunte Mussolini.

La 22 ianuarie 1944, cu ocazia unui concert organizat în scopul colectării de fonduri pentru victimele unui cutremur, o cunoaște pe Eva, care face o mare pasiune pentru el. Îi devine amantă și, totodată, aliată indispensabilă, prin intervențiile radiofonice. În octombrie 1945, se produce o revoluție internă în guvern. Juan Peron este forțat să demisioneze și încarcerat pe o insula izolată.

 

Eva Peron, prima doamnă  

 

Eva reacționează cu promptitudine. Profită de popularitatea de vedetă radio și lansează un apel săracilor, prezentându-și iubitul drept "apărătorul lor". Reușește să provoace o grevă generală, care duce grabnic la eliberarea acestuia. Din dragoste și recunoștință, poate și din interes politic, o ia de nevastă, la 17 octombrie 1945. Evita se dovedește un prețios purtător de cuvânt în fața poporului. În continuare, îi este de mare ajutor în cariera politică.



Un an mai târziu, Peron este ales președintele Argentinei. Susținut de masele populare, cuplul instaurează o dictatură totală. Pretexteaza că vrea să împiedice "întoarcerea dușmanilor la conducere" și instaurează principiul partidului unic.

Organizează muncitorii în sindicat - de asemenea unic - și multiplică măsurile sociale în folosul defavorizaților. Eva începe o campanie în sprijinul copiilor săraci din Argentina.

 

Săracii o iubesc, bogații o urăsc 

 

În septembrie 1946, promovează o lege în favoarea drepturilor civile pentru femei, printre care se numără și dreptul la vot. Controlează Ministerul Sănătății și principalele trei ziare argentiniene. Păturile sociale defavorizate ale populației o iubesc, dar este urâtă de clasa mijlocie și de bogați.

Pune bazele unei fundații cu scopul de a împărți haine, alimente și case sărmanilor. Ideea înființării unei case de asistență socială este generoasă, dar gurile rele susțin că acest organ caritabil n-ar fi fost decât un paravan pentru afaceri oneroase. Se spune că prima doamnă a Argentinei nu s-ar fi jenat să se servească din cont pentru sine și pentru susținerea campaniilor politice ale soțului.

Cunoscute numai după moartea sa sau, mai exact, după căderea lui Peron, în anul 1955 - colonelul revine la putere în perioada 23 septembrie 1973- 1 iulie 1974 - deturnările de fonduri nu împiedică să dăinuie până astăzi, în Argentina, cultul Evei Peron. Simpla menționare a numelui ”Evita” trezește și acum pasiuni: unii o consideră sfântă, alții o mare păcătoasă. 

 

În anul 1952, medicii descoperă că este bolnavă de cancer

 

Agonia ei durează toată luna iulie și este urmărită de către întreaga națiune. Biserica cere ca tot poporul să se roage, în fiecare zi, să se însănătoșească. Toate eforturile sunt în zadar. La numai 33 de ani, frumoasă prima doamna este ucisă de leucemie - la 26 iulie1952.

 

Înmormântarea este o adevărată nebunie. Sute de mii de argentinieni se înghesuie să intre în capelă și poliția trebuie să intervină. Conform testamentului, sunt organizate funeralii naționale.

 

Mitul Eva Peron

 

Dispariția brutală stă la originea mitului creat în jurul său. La cinci ani de la moarte, autorii unei lovituri de stat publică lista și fotografiile "incredibilei garderobe și stupefiantelor colecții de bijuterii ale vajnicei apărătoare a săracilor". Sicriul este scos din criptă și rătăcește prin Europa până ce colonelul revine la putere. Paradoxal, nici absența unui loc de cult, nici revelațiile noului regim, nu risipesc afecțiunea poporului argentinian pentru Eva Peron.

În pofida unei existențe controversate, rămâne înscrisă în istorie drept una dintre cele mai puternice personalități ale lumii politice internaționale, care este în continuare venerată de popor (vezi în galerie imagini de la comemorările ce au loc în Buenos Aires).

Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro