Ethan Hawke: "Nu pot sa cred ca nu exista solutii pentru copiii nevoiti sa cerseasca"
Actorul Ethan Hawke a venit pentru a treia oara in Romania pentru a se implica in desfasurarea balului caritabil de Halloween, organizat la Palatul Parlamentului de asociatia Ovidiu Rom, condusa de mama sa, Leslie Hawke. Artistul a mentionat, in cadrul unei conferinte de presa, ca exemplul mamei sale l-a determinat sa se implice in proiectul "Gata, dispus si capabil" (GDC) al asociatiei, care ofera un program de reintegrare scolara pentru copiii lasati in afara sistemului si un program de pregatire profesionala pentru mamele acestor copii.
Programul a fost initiat de Leslie Hawke in anul 2001 iar cativa ani mai tarziu, in 2004, mama lui Hawke si Maria Gheorghiu au fondat asociatia Ovidiu Rom si au deschis un centru GDC pentru mame si unul pentru copii in sectorul 5 din Bucuresti.
Actorul Ethan Hawke a venit in Romania la solicitarea mamei sale. "I-am cerut lui Ethan sa vina atat pentru a ne ajuta la organizarea balului, dar mai ales pentru a constientiza opinia publica referitor la faptul ca exista foarte multi copii care nu merg la scoala, hoinaresc pe strazi si nu au nici macar acte de identitate", a spus mama actorului.
Referitor la populatia de etnie roma, Leslie Hawke a precizat ca in tara noastra exista o prejudecata. "Am observat ca in Romania se cultiva, in mod eronat, 'mitul' potrivit caruia romii nu vor sa isi trimita copiii la scoala. Din experienta noastra din ultimii patru ani, am constatat ca acest lucru nu este adevarat. Motivul real al acestor oameni este, pur si simplu, saracia. Daca parintii sunt sprijiniti material, ei sunt dornici ca micutii sa mearga la scoala si sa aiba o educatie. Anul trecut, 17.000 de copii din Bucuresti au abandonat scoala. Este o realitate mai mult decat alarmanta, pentru ca, dincolo de destinul lor, este afectat insusi sistemul economic al Romaniei", a subliniat Leslie Hawke.
Asociatia Ovidiu Rom ofera multiple programe si facilitati destinate copiilor din mediile defavorizate si care abandoneaza scoala. Spre exemplu, exista asa numita "clasa mozaic", destinata elevilor din clasele I-IV, care include 15 copii ce au depasit varsta scolara legala, un program de invatamant remedial, destinat claselor I-IV si V-VIII, sau clubul Nobel Kids, in cadrul caruia copiii invata limba engleza si au acces la Internet.
Ethan Hawke a mentionat ca, daca mama sa nu s-ar fi implicat in acest program, nu crede ca ar fi ajuns vreodata in Romania. "Cand am vizitat-o pe mama in Romania si am vazut cat de pasionata este, m-am simtit inspirat si am inceput sa ma implic si eu. Participarea noastra in acest program este legata si de discriminarea care, spre surprinderea mea, inca exista in tara voastra. Daca nu era mama mea, nu cred ca as fi venit vreodata in aceasta tara, pentru ca nu stiu aproape nimic despre Europa Centrala si de Est", a spus actorul, care, intrebat ce ii place cel mai mult in Romania, a raspuns in gluma: "Sa sustin conferinte de presa".
Actorul a mentionat ca situatia copiilor din Romania l-a impresionat profund, mai ales prin prisma faptului ca este si el tatal a doi copii. "Data trecuta cand am fost in Romania, am fost puternic impresionat de copiii mici pe care i-am intalnit