Dakota Fanning
Divertisment · Vedete / 17.11.2009

DAKOTA FANNING (Jane) a incheiat de curand filmarile la ultimul ei lungmetraj, The Runaways, in care o interpreteaza pe cantareata Cherie Currie din trupa de fete celebra a '70.

DAKOTA FANNING (Jane) a incheiat de curand filmarile la ultimul ei lungmetraj,  The Runaways, in care o interpreteaza pe cantareata Cherie Currie din trupa de fete celebra a '70. La inceputul acestui an, i-a imprumutat vocea lui Coraline in animatia-musical cu acelasi nume, a lui Henry Selick, si a mai jucat rolul principal, Cassie, in thrillerul Push ("Razboiul mintii"). inaintea acestor filme, Fanning a mai jucat in The Secret Life of Bees, care are la baza bestsellerul scris de Sue Monk Kidd si in care a jucat alaturi de Queen Latifah, de Alicia Keys, de Sophie Okonedo, de Jennifer Hudson si de Paul Bettany.



Interpretarea lui Fanning i-a adus o nominalizare la Premiile Critics Choice. Fanning si-a facut debutul cinematografic alaturi de Michelle Pfeiffer si de Sean Penn in I Am Sam ("Eu sunt Sam"). A castigat Premiul Critics Choice la categoria "Cel mai bun artist tanar" si a fost nominalizata la Premiile SAG, devenind cea mai tanara actrita care a primit o asemenea distinctie. La scurta vreme, a jucat in miniseria "Taken", produsa de Steven Spielberg, si care a devenit cel mai bine cotata emisiune a Canalului Sci-Fi  de pana acum, castigand in 2003 Premiul Emmy la categoria "Cea mai buna miniserie".


Filmografia ei mai cuprinde Trapped ("24 de ore"), alaturi de Charlize Theron; Cat in the Hat, al lui Dr. Seuss, alaturi de Mike Myers; Uptown Girls ("Fete de bani gata"), cu Brittany Murphy; si Sweet Home Alabama, in care Fanning a interpretat rolul lui Reese Witherspoon in copilarie. De curand a jucat alaturi de Robin Wright Penn si de David Morse in Hounddog.


In 2004, Fanning a jucat cu Denzel Washington in Man on Fire ("Pus pe jar"), in regia lui Tony Scott. A primit a doua nominalizare la Premiile Critics Choice pentru aceasta interpretare. in anul urmator, a jucat impreuna cu Robert DeNiro in Hide and Seek ("De-a v-ati ascunselea"), castigand un Premiu MTV Movie


pentru "Cea mai inspaimantata interpretare".


In 2005, a jucat cu Tom Cruise in filmul lui Steven Spielberg The War of the Worlds ("Razboiul lumilor"), care i-a adus al doilea Premiu Critics Choice. in acelasi an, a aparut alaturi de Kurt Russell in Dreamer ("A doua sansa"), care a avut premiera la Festivalul de Film de la Toronto. Fanning se mandreste cu faptul ca a facut parte dintr-o distributie remarcabila de femei, care le-a inclus pe Glenn Close, Holly Hunter, Sissy Spacek si pe Robin Wright Penn in Nine Lives ("Noua vieti"), care a avut premiera la Festivalul de Film Sundance. intreaga distributie a fost nominalizata pentru Premiul Gotham, iar filmul a fost nominalizat la Premiile Independent Spirit, la categoria "Cel mai bun scenariu".


In 2006, Fanning a interpretat rolul lui Fern in adaptarea dupa indragitul roman al lui E.B. Charlotte's Web ("Reteaua miraculoasa"). Fanning a interpretat un personaj in carne si oase, alaturi de personajele animate care le-au imprumutat vocile lui Julia Roberts, lui Oprah Winfrey si lui Robert Redford. Fanning a obtinut o alta nominalizare la Premiile Critics Choice si a fost numita de ShoWest "Cea mai buna actrita intr-un rol secundar a anului".

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro