O întrebare delicată, pe care şi-o pun mulţi, de ani de zile, este „Cine sunt cei mai buni bucătari, femeile sau bărbaţii?“. Mulţi spun că cei mai buni bucătari sunt bărbaţii, însă noi nu am găsit încă un răspuns.
Luându-ne după gura lumii, am decis să-i luam la întrebări pe masculii din showbizul autohton, să vedem cât de buni bucătari sunt ei. Unul dintre cei care ne-a acordat un interviu despre gătit este cântăreţul Valentin Dinu, devenit celebru datorită show-ului „Românii au talent“.
eva.ro: De când eşti pasionat de gătit?
Valentin Dinu: Am fost atras de gătit încă din copilărie, eram mai mereu curios când mama gătea câte ceva şi abia aşteptam să pot pregăti şi eu diverse mâncăruri.
De unde ţi-a venit această pasiune?
Când eram mic, o ajutam de fiecare dată pe mama când gătea. Eram fascinat de faptul că reuşea, cu doar câteva ingrediente, să facă feluri de mâncare absolut delicioase.
Când ai gătit pentru prima oară şi ce ai gătit atunci?
La nouă ani am făcut pentru prima dată cartofi prăjiţi. După aceea mi-am făcut de mâncare ocazional, foamea a fost cel mai bun bucătar, aşa am învăţat să prepar mai multe feluri. Îmi pregătesc paste, salate, diverse fripturi, de obicei lucruri simple, pentru că timpul nu-mi permite să petrec prea mult timp în bucătărie.
Ce bucătar celebru te inspiră?
Îmi place Jamie Oliver, pentru faptul că găteşte sănătos şi încearcă să-i înveţe şi pe alţii să facă asta.
Care este mâncarea ta preferată?
Îmi plac la nebunie pastele ravioli cu somon, dar şi mâncărurile tradiţionale româneşti. Nu refuz niciodată o porţie de sarmale sau de mămăliguţă cu brânză şi smântână.
Ce ţi se pare că este cel mai uşor de gătit?
Omleta este gata repede şi e delicioasă!
Cât de des găteşti?
Gătesc de fiecare dată când am timp liber.
Pentru cine găteşti de obicei?
Pentru mine, pentru cei dragi sau pentru prietenii care vin în vizită.
Descrie-ne reţeta ta preferată.
Reţeta mea preferată este cea de peşte pane. Pentru vreo 4 porţii, e nevoie de 1 kilogram de file de peşte, 150 de grame de făină, 2 ouă mari, sare, piper şi ulei.
Amesteci făina cu puţină sare şi un pic de piper, pe o farfurie întinsă. Ouăle se bat cu puţină sare. Se încinge uleiul, se şterg bucăţile de peşte cu un şerveţel, apoi se trec prin făină şi prin ou. După aceea, se prăjesc în baie de ulei. La final, peştele se pune pe şerveţele de hârtie, pentru a absorbi excesul de grăsime. În 30 de minute e gata masa!