Amelia Earhart
Una dintre cele mai mari enigme ale timpurilor noastre, dispariția acestei femei curajoase continuă să suscite fascinație, iar căutările unor indicii sau rămășițe nu au încetat niciodată. Earhart a fost prima femeie care a zburat singură cu avionul peste Atlantic, iar scrierile sale erau atât de influente, încât a fost desemnată membru asociat al universității americane Purdue, iar colaborarea sa cu Partidul Național al Femeilor era o sursă de inspirație pentru emanciparea tinerelor. Earhart a fost și unul dintre primii suporteri ai Amendamentului Drepturilor Egale.
În 1937, în timpul expediției prin care urma să facă înconjurul lumii, avionul Lockheed Model 10-E Electra a dispărut de pe ruta din Pacific. Nu a fost găsită nicio epavă și nimeni nu știe exact ce s-a întâmplat cu ea.
Potrivit uneia dintre teorii, aparatul bimotor s-a prăbuşit în iulie 1937 în Pacific, pe un atol cunoscut în trecut sub numele de Gardner Island, acum denumit Nikumaroro, aparţinând Republicii Kiribati. În 1940, o expediţie britanică a descoperit pe această insulă un craniu uman, oase, un pantof de femeie, un etui pentru sextant şi o sticlă de Benedictine. Rămăşiţele au fost expediate în Fiji şi examinate în anul următor de David W. Hoodless, un profesor de anatomie. Acesta a concluzionat că osemintele aparţineau unui bărbat scund. Misterul a fost accentuat după ce rămăşiţele au fost ulterior rătăcite.
Aproape 80 de ani mai târziu, Richard Jantz a utilizat un program de calculator numit Fordisc pentru a reanaliza cercetările întreprinse de Hoodless. El a studiat și hainele Ameliei pentru a determina dacă rămăşiţele găsite corespund în procent de peste 99% aviatoarei. "Analiza susţine cu tărie concluzia că osemintele din Nikumaroro sunt ale Ameliei Earhart", a concluzionat Jantz. Interpretarea greşită din cadrul cercetărilor anterioare se explică prin faptul că "antropologia medico-legală nu era îndeajuns de dezvoltată la începutul secolului XX", a spus el.